Skip to content
Alegeri prezidențiale 2019 Politică

Valeriu Stoica: Nici pe partea dreaptă, nici pe partea stângă nu există alt candidat mai bun decât Iohannis

juridice.ro

Fost preşedinte al PNL şi arhitectul cel mai important al construcţiei fostului PDL, Valeriu Stoica consideră că o mare alianţă a forţelor de drepta înaintea alegerilor prezidenţiale este obligatorie. De asemenea, pentru psnews.ro, fostul lider liberal critică PNL, dar şi PSD şi ALDE, pentru că duc o proastă politică de resurse umane, rezultatele fiiind acelea că aceste partide nu mai produc lideri adevăraţi şi nici oameni care să aibă capacitatea de a guverna.

Alianţa forţelor de dreapta este obligatorie pentru succesul la alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare.

Forţele de dreapta să facă o alianţă chiar înaintea acestor alegeri europene

“Nu ştiu ce vor face ei, liberalii, dar pot să vă spun ce cred eu că ar trebui să facă.

Anul acesta, înainte de alegerile prezidenţiale, avem alegerile europarlamentare şi, ca urmare, prima testare a potenţialului electoral al fiecărui partid şi al fiecărei forţe politice se va face cu ocazia alegerilor europene. Ideal era ca forţele de dreapta să facă o alianţă chiar înaintea acestor alegeri europene, ceea ce pare puţin probabil. Dar, oricum, după alegerile europarlamentare, se va putea vedea care este realitatea, adică se va vedea exact care este forţa electorală a fiecărei formaţiuni politice şi pe această bază este obligatorie o alianţă înainte de alegerile prezidenţiale. Dacă dreapta va face greşeala să aibă mai mulţi candidaţi, cum s-a întâmplat în anul 2000, riscul va fi foarte mare! Să nu uităm că în 2000 au intrat în turul doi Ion Iliescu, reprezentantul stângii, şi celălalt al PRM, Corneliu Vadim Tudor, şi consecinţa a fost că votanţii de dreapta ori au stat acasă ori au fost obligaţi de situaţie să voteze cu Ion Iliescu. Trebuie să învăţăm din această lecţie a trecutului şi să n-o mai repetăm. Aşadar, dacă nu s-a făcut alianţa forţelor de dreapta înainte de alegerile europene, ea este obligatorie înainte de alegerile prezidenţiale. Şi pe această bază, ulterior, la alegerile locale de anul următor cu atât mai mult este necesară alianţa, întrucât, aşa cum se ştie, în primul tur primarii pot fi aleşi indiferent de numărul de voturi pe care îl obţin, majoritatea relativă este suficientă, şi asta înseamnă că dacă forţele de dreapta nu se unesc, PSD va câştiga lejer cele mai multe din primăriile din ţară. Nu mai vorbesc că la alegerile parlamentare alianţa dreptei este necesară pentru că, aşa cum ştim, cine câştigă un parlamentar în plus formează guvernul!”

Greu de crezut că PSD va putea să susţină un candidat la funcţia prezidenţială din partea altui partid.

PSD, obligat să aibă un candidat propriu la prezidenţiale

„Nici la PSD şi ALDE lucrurile nu sunt clare din două motive. Mai întâi, din păcate, PSD şi ALDE, ca şi PNL, de altfel, nu au reuşit să găsească resursele interne pentru a face o reformă reală, pentru a se moderniza şi pentru a promova o politică de resurse umane care să aducă în faţă lideri adevăraţi şi mai ales să aducă în faţă oameni care să aibă capacitatea de a guverna. E greu de crezut că PSD va putea să susţină un candidat la funcţia prezidenţială din partea altui partid, fie el şi din partea ALDE. Drept urmare, PSD este obligat să aibă un candidat propriu la prezidenţiale şi, aşa cum ştim, e greu de crezut că în momentul de faţă PSD poate să scoată un candidat valabil care să aibă măcar scorul partidului!”

Iohannis, omul politic care poate dobândi cel mai mult capital electoral

“Preşedintele Iohannis, în ultimul timp, a început să aibă o prestaţie mult mai activă şi mai constructivă, nu mai are doar reacţii, încearcă să preia iniţiativa, are o bună şansă acum, când România deţine preşedinţia Consiliului European, pentru că el are credibilitate în această perioadă, este practic omul politic care poate dobândi cel mai mult capital. În orice caz, nu văd altă soluţie pentru România în perioada următoare. Nici pe partea dreaptă, nici pe partea stângă nu există alt candidat mai bun decât Iohannis.”     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *