Skip to content
Politică

Valeriu Zgonea, de la al 3-lea om în stat, la 3 ani de închisoare: ascensiunea și căderea fostului președinte al Camerei Deputaților

Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Fost președinte al Camerei Deputaților, în 2012-2016, iar din 2015 președinte executiv al Partidului Social Democrat ales în 2015, Valeriu Zgonea a fost condamnat în primă instanță, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Valeriu Zgonea s-a alăturat social-democraților în 1996, iar trei ani mai târziu a devenit președinte al Organizației de Tineret PDSR Dolj, vicepreședinte la nivel național al Organizației de Tineret a PDSR și membru al Comitetului Executiv Central al Consiliului Național PDSR.

În 2001, Valeriu Zgonea a devenit vicepreședinte al PSD Dolj și membru al Consiliului Național al PSD, iar din 2007 a devenit secretar executiv al Biroului Permanent Național al Partidului Social Democrat. În 2015, a fost ales președinte executiv al Partidului Social Democrat, iar în 2017, după ce a criticat decizia președintelui partidului din acel moment, Liviu Dragnea, de a ramâne în funcție după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare după un proces de fraudă electorală, Zgonea a fost exclus din partid.

Excluderea din PSD

Liderii PSD au hotărât că, prin criticile aduse lui Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea a adus prejudicii partidului şi că nu mai poate rămâne nici măcar simplu membru.

Valeriu Zgonea a fost exclus cu unanimitate de voturi. Liviu Dragnea a explicat că nu a stat în momentul votului şi că iniţial ar fi preferat o soluţie moderată. Practic, astăzi a fost reconfirmat în fruntea de preşedinte al PSD.

Valeriu Zgonea a pierdut, astfel, și sprijinul pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, fiind înlocuit cu Florin Iordache.

„Azi e o zi foarte importantă pentru viața mea, sunt de peste 20 de ani în partid și azi am asistat la o decizie profund nedreaptă, mi-am amintit de inchiziție și de ideea în care dacă exprimi o opinie automat ești condamnat, pentru că ai o opinie. Delictul de opinie a devenit ceea ce ați aflat azi”, a spus atunci Valeriu Zgonea.

Dosarul penal

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi era vicepreşedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier judeţean în Buzău, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii fiicei acestuia într-o importantă funcţie publică.

Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

Astfel, Dobrică ar fi plătit în 2013 o excursie la Viena şi bilete la concerte pentru Zgonea.

Conform DNA, la data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Valeriu Zgonea, fiica lui Dobrică a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Apoi, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, fiica lui Dobrică şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Dumitru Dobrică a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, care nu a fost acceptat de către judecători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *