Skip to content
Coronavirus

Valul 3 al pandemiei va face victime în rândul tinerilor, susține dr. Radu Țincu: Vor fi mai expuși riscului de îmbolnăvire

" "

Într-un interviu pentru PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, susține că valul trei al pandemiei va face mai multe victime în rândul persoanelor tinere, fără comorbidități, care nu au apucat să se imunizeze.

„Trebuie să stabilim de la bun început care este procentul acceptabil al acestei creșteri a numărului de cazuri. Acest procent trebuie să fie raportat nu doar la indicii epidemiologici, cum ar fi incidența cumulată la 14 zile, ci trebuie raportat la capacitatea sistemului sanitar, la capacitatea secțiilor de terapie intensivă, să existe niște corelații care să ne spună procentul de acceptabilitate. 

" "
" "

Pe de altă parte, acest indice cumulat la 14 zile care impune restricții sau măsuri de relaxare nu trebuie să fie o cifră fixă, pentru că o cifră fixă înseamnă că dacă ai 2,99 se impun măsuri de relaxare, dacă ai 3,01 se impun restricții. Ar trebui să fie un interval pentru că ar da mai multă predictibilitate populației care are timp să vadă într-un interval de timp rezonabil, să anticipeze și să vadă care este trendul evoluției epidemiologice. Pe de altă parte, ar oferi și celor care sunt afectați de măsurile de restricție posibilitatea să ia anumite măsuri și să limiteze cât mai mult pierderile dacă se impun măsuri de relaxare. 

Menținerea unor praguri fixe reprezintă o eroare și reprezintă o incapacitate a populației și a comercianților de a putea reacționa într-un timp relativ scurt, dar suficient pentru a minimiza efectele negative ale măsurilor de restricție”, spune medicul.

De asemenea, acesta a explicat că în cel de-al treilea val al pandemiei numărul pacienților tineri internați cu forme sever ale bolii va crește.

„În continuare, proporția cea mai mare de pacienți internați mai ales în terapie intensivă este a celor de grupa a treia de vârstă: persoanele vulnerabile cu patologii cronice. Acest lucru se întâmplă pentru că în România nu s-a realizat imunizarea grupelor vulnerabile. Am ajuns la o imunizare între 15-20% din populația vulnerabilă și este insuficientă această imunizare pentru a putea preveni îmbolnăvirile severe în rândul acestor pacienți, dar cu cât vom imuniza mai mulți pacienți vulnerabili, cu atât populația care va fi expusă riscului să se contamineze cu Sars-Cov-2 va fi populația tânără. 

Anticipez că cel de al treilea val, care nu este acum, ci va mai trebui să treacă ceva timp până atunci, undeva la două-trei săptămâni, va cuprinde cu predilecție persoanele tinere care vor fi expuse riscului de îmbolnăvire. Oamenii trebuie să respecte măsurile sanitare, pentru că nimeni nu îi poate garanta unui tânăr că nu va face o formă severă de Covid-19 și nu va ajunge în spital. Dar, pe de altă parte, dacă se va pune accent pe vaccinarea persoanelor vulnerabile, asta va însemna o scădere a presiunii pe sistemul sanitar și va însemna o scădere a mortalității, pentru că dincolo de toate, statisticile ne spun că mortalitatea cea mai ridicată se înregistrează în rândul persoanelor de 65-70 de ani cu anumite patologii clinice asociate”, spune Țincu.

În continuarea interviului, medicul a explicat că principala cauză a formelor severe ce apar la pacienții tineri infectați cu Sars-Cov-2 și fără alte comorbidități este determinată de „furtuna de citokine”.

„Există un procent de tineri care nu au nicio problemă de sănătate și, surprinzător și total neașteptat, dezvoltă o formă severă de Covid-19. Însă proporția lor este mică, ceea ce este și foarte bine.

Tinerii care dezvoltă forme severe de boală – unde apar acele forme culminante de boală care se înregistrează de la o oră la alta, cu o degradare extrem de rapidă a stării de sănătate și majoritatea dintre ei necesită terapie intensivă -, realizează acest sindrom inflamator sistemic. În urma contactului cu virusul Sars-Cov-2, se eliberează în sistemul circulator foarte multe molecule inflamatorii care produc o inflamație generalizată a întregului organism, pornind de la inflamația creierului, a vaselor de sânge, a inimii, și toate aceste complicații determinate de furtuna de citokine proinflamatorii afectează foarte mult prognosticul. Au fost cazuri de persoane tinere, sub 40 de ani, fără boli cronice, care și-au pierdut viața în urma îmbolnăvirii cu Sars-Cov-2.

Nu este o cauză specifică, iar această furtună de citokine proinflamatorii cel mai frecvent este asociată cu o predispoziție genetică de a dezvolta o astfel de formă severă, și nu este doar în raport cu Sars-Cov-2, ci și cu alte infecții care odată ajunse în organism pot declanșa un astfel de răspuns inflamator generat de o particularitate genetică. Așa reacționează organismul persoanei respective în raport cu o agresiune externă. Este dovedit științific că există și o predispoziție genetică în a dezvolta forme severe de boli infecțioase în momentul în care se declanșează această furtună de citokine.

N-avem cum preveni acest lucru. Tinerii trebui să prevină îmbolnăvirea respectând măsurile de prevenție, pentru că nimeni nu va ști ce tip de reacție va avea organismul nostru la această infecție, și dacă nu cumva această reacție va fi una care să ne ducă la terapie intensivă, de aceea, pentru tineri este foarte important să respecte regulile sanitare până când se vor vaccina, tocmai pentru a preveni o astfel de tragedie în care un tânăr să își piardă viața în urma îmbolnăvirii”, a conchis Radu Țincu.

" "

1 comentariu la “Valul 3 al pandemiei va face victime în rândul tinerilor, susține dr. Radu Țincu: Vor fi mai expuși riscului de îmbolnăvire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *