Skip to content
Sănătate

Valul 5 ar putea fi la fel de periculos ca valul 4, din cauza ratei scăzute de vaccinare. Medic: Un val extrem care să întindă la maxim sistemul sanitar

Inquam Photos/Alex Nicodim

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, spune că la actualul procent din populație care este vaccinată, de aproape 40%, valul 5 de Covid-19 în România se anunță la fel de „extrem” precum valul 4, care a întins la maximum sistemul sanitar.

„Din nefericire, la un an de la zile de la începutul campaniei suntem undeva la 40% din persoanele considerate eligibile vaccinate. Mai avem foarte mult până atingem acea imunizare de grup de 70 sau 80%, cum au atins anumite țări din UE.

În noiembrie am făcut o statistică printre persoanele decedate la noi în spital, pacienții decedați cu Covid și din 73 de pacienți doar 4 erau vaccinați, și acei pacienți erau vârstnici, cu comorbidități și aflați în zonă oncologică. Vaccinarea înseamnă salvarea unei vieți.

Facem apel la responsabilitate, lumea să se informeze din surse medicale, nu din anumite știri false sau din anumite fake-news-uri care le găsesc pe tot felul de canale de comunicare. Putem să ne vaccinăm, să facem boala, dar putem să facem o formă mai ușoară de boală, nu să ajungem în terapie intensivă sau, mai rău, să decedăm.

Valul 4 aproape ne-a pus la pământ sistemul sanitar și cred că a fost pentru prima oară când am avut pacienți care au fost tratați de colegii noștri din străinătate.

Pe de altă parte, uitați-vă ce se întâmplă în alte țări cu rată de vaccinare mai bună decât a noastră, Anglia, Franța, Germania. Chiar dacă indicele de contagiozitate este foarte ridicat, zeci de mii de persoane infectate pe zi, totuși rata de încărcătură pe terapie intensivă și pe decese este foarte scăzută.

Ne așteptăm ca în 2-3 săptămâni să pornească și acest val 5. Din nefericire, rata de vaccinare la noi este foarte redusă. Sperăm într-o responsabilitate a oamenilor, să nu uităm ce s-a întâmplat în valul 4 și așteptăm după Sărbători, cel puțin, din ce în ce mai multă lume să se vaccineze. Cred că comunicarea ar trebui îmbunătățită și să renunțăm să ascultăm aceste știri false de la unele persoane care n-au niciun fundament de pregătire medicală”, spune Cristian Oancea.

Medicul susține că, la indicele actual de vaccinare, valul 5 „este posibil să arate ca și valul 4, adică să fie un val extrem care să întindă la maxim sistemul sanitar”.

1 comentariu la “Valul 5 ar putea fi la fel de periculos ca valul 4, din cauza ratei scăzute de vaccinare. Medic: Un val extrem care să întindă la maxim sistemul sanitar

  1. & Dacă vaccinarea este ca turbosuflanta la motoare, pentru individ, îmbunătățind randamentele fizice , ?
    Cum sunt graficele despre boli cronice ale, rinichilor , ficatului, plămânilor, alte spețe, indicatori și indici ai calității vieții, în funcție și de vaccinurile administrate, la cei vaccinați și la nivelul întregii populații, (categorii de vârstă), ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *