Valul de căldură a secat un lac din Serbia şi a declanşat incendii în Balcani

Serbia
Sursa foto: Pixabay

Balcanii, împreună cu o mare parte din Europa, au continuat să se confrunte miercuri cu un val prelungit de căldură, declanşând incendii de pădure şi secarea unui lac din Serbia pentru prima dată, informează Reuters. 

„În acest moment, ne aflăm în mijlocul unui eveniment meteorologic extrem, un val de căldură caracterizat prin durata şi intensitatea sa”, a declarat Vladimir Djurdjevic, un meteorolog din Belgrad, pentru Reuters, adăugând că schimbările climatice ar putea face ca astfel de veri extrem de fierbinţi să devină mai frecvente.

Balcanii s-au confruntat cu temperaturi ridicate în această săptămână, majoritatea ţărilor din zonă, care include Croaţia, Muntenegru şi Macedonia de Nord, aşteptându-se la temperaturi de circa 39 de grade Celsius.

În Serbia, lacul cu apă sărată Rusanda din provincia nordică Vojvodina, care conţine noroi medicinal, a secat pentru prima dată, au povestit localnicii.

„Totul era mlaştină şi acum mlaştina a dispărut. Acesta este cel mai scăzut nivel al lacului… şi este de asemenea afectat de această secetă”, a declarat rezidentul Sava Jovkic, în vârstă de 72 de ani.

Miercuri, institutul de sănătate publică din Serbia a declarat condiţii periculoase în 10 municipalităţi. Cu o zi înainte, capitala Belgrad a înregistrat cea mai fierbinte zi de 16 iulie din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o temperatură de 38,4 grade Celsius.

De asemenea, Marea Adriatică a avut temperaturi care au oscilat în jurul unui record de 29,5 de grade Celsius în mai multe staţiuni de pe coasta Croaţiei.

Macedonia de Nord şi Albania au desfăşurat săptămâna aceasta pompieri, avioane şi elicoptere pentru a combate incendiile de pădure din ţările lor. Duminică, Macedonia de Nord a decretat stare de urgenţă din cauza incendiilor de pădure.

Într-un raport regional de miercuri privind clima, Banca Mondială a avertizat că economiile din Balcanii de Vest ( regiune care cuprinde Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia) trebuie să investească cel puţin 37 de miliarde de dolari în total în următorul deceniu pentru a proteja oamenii şi proprietăţile de impactul schimbărilor climatice.

În alte părţi ale Europei, Italia se aşteaptă, de asemenea, la o căldură arzătoare, cu temperaturi care vor ajunge la 45 de grade Celsius. Temperaturile ridicate au afectat şi ţări precum Grecia, Franţa, Spania, Polonia şi Ucraina.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: