Valul de căldură ar putea crește numărul de îmbolnăviri de viroze și gripe, avertizează medicii

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: unsplash

Dincolo de bucuria că putem renunța la o haină groasă, schimbările radicale de vreme produc un şoc în organism. Pentru mulți oameni pot fi ușor de gestionat, pentru alții, dimpotrivă. Și sunt câteva categorii de persoane expuse la riscuri. Medicii atrag atenția că acest val de căldură e cu două fețe. În plus, trebuie să ținem seama că România e în stare de alertă epidemiologică, din cauza numărului dublu de cazuri de gripă, faţă de perioada similară din anul trecut.

Trecerile bruște de la temperaturi scăzute la unele extrem de ridicate pentru perioada din calendar îi afectează pe copii, pe bătrâni și pe cei cu boli cronice.

Părerile medicilor sunt împărțite. Unii se tem de un număr mult mai mare de îmbolnăviri când temperaturile vor reveni la normal, alții, dimpotrivă, că numărul de cazuri va scădea. Explicația ar fi aceea că lumea nu se va mai aglomera în spații închise, acolo unde transmiterea se face mult mai mult ușor.

Sandra Alexiu, președinte AMFBI: În ultima lună sau poate chiar un pic mai mult, numărul de cazuri a crescut constant, am avut și cazuri în care am diagnosticat 5-6 cazuri de gripă pe zi. Am avut câteva cazuri mai puține cu sincițial respirator, nu am avut cazuri de Covid, dar cazuri de gripă am avut și câteva pe zi.

În aceeaşi săptămână a anului trecut erau 3.400 de cazuri de gripă, față de acum, peste 9.000. În schimb, sezonul răcelilor a început mai târziu anul acesta.

Adrian Marinescu, director medical, Institutul Matei Balș: Trebuie să fim atenți la schimbările bruște de temperatură, pentru că există riscul să facem mai ușor infecțiile respiratorii. Să nu uităm că suntem în plin sezon de gripă și că e departe de a se încheia, următoarele săptămâni vor fi la fel de complicate și cred că trebuie să fim prudenți, chiar dacă avem o vreme care ne ajută pentru săptămâna care urmează.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: