Valul polar vine peste România. Când vor ajunge temperaturile până la -20 de grade. Avertismentul ANM

frig
Sursă foto: Freepik

Elena Mateescu a vorbit vineri seara, în exclusivitate la emisiune „LIVE” cu Rotaru și Kiss, despre valul de ger care se va abate peste România. În țară, marți și miercuri se vor consemna temperaturi de până la -20 de grade, spune directorul ANM, dar este posibil ca un astfel de episod să se repete și după 18 ianuarie. Elena Mateescu a indicat și regiunile unde va ninge, acest fenomen fiind posibil și în Capitală.

Elena Mateescu, director general ANM: Ar trebui să ne obișnuim cu astfel de amplitudini termice semnificative, la variații mari de temperatură, cu plus, la variații negative, pentru că așa se va întâmpla și după Bobotează. Mâine (6 ianuarie – n.red.) vom înregistra temperaturi pozitive în aproape toată țara, la nivelul maximelor, și observăm nuanțele de verde care caracterizează o vreme caldă pentru această perioadă din an – 6 până la 17, 18 grade, posibil în partea de sud-est a țării, după care de duminică o să observăm o masă de aer mai rece.

De fapt, această masă de aer cu caracteristici polare dinspre latitudini nordice, și observăm deja nuanțe accentuate de albastru și mov.

Duminică, în zona Moldovei, maximele nu vor depăși, în nordul regiunii, un grad, două.

O scădere mai mare, cu 10-15 grade de la o zi la alta. Iar luni, masa de aer polar va cuprinde toată țara, se văd culorile albastru și mov.

Asta înseamnă că, vremea va fi în răcire semnificativă, chiar geroasă în toată țara, atât ziua, cât și noaptea.

Pentru că ziua, luni, maximele vor fi negative în aproape toată țara, cu mici excepții în zona de sud-est, posibil 1-2 grade Celsius, în timp ce în restul țării vor fi maxime de 10 grade în Moldova, în depresiuni.

Temperaturile vor ajunge la -15, -20, cu siguranță, în depresiuni.

În această dimineață, acolo unde noi considerăm „polul frigului” în România, în depresiuni, la Toplița, Miercurea Ciuc și Joseni, am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 5 ianuarie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră.

Și iată că, la 24 de ore distanță, vom înregistra cele mai coborâte valori.

Am avut minime de 5 grade Celsius, versus anterior, 4,2 pentru ziua respectivă.

Cea mai coborâtă valoare a temperaturii minime, minima absolută, este de -38,5 grade în 1942, la Bod, în județul Brașov, la 24 ianuarie.

Marți dimineață și miercuri dimineață vom avea -20 de grade.

Începând de mâine vom avea și ploi începând din partea de vest, îmn centru, în Transilvania și în zonele nordice, după care masa de aer rece va permite transformarea în ninsori. Dar asta se va întâmpla duminică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: