Mai mulți turiști români care și-au petrecut concediile în Delta Dunării, în apropiere de granița cu Ucraina, au rămas fără bărci după ce au ajuns pe partea ucraineană a brațului Chilia.
Fiind depistaţi de polițiștii de frontieră ucraineni, românii au fost audiați iar bărcile au fost confiscate.
Din cauza unei erori, Florin a ajuns pe partea ucraineană de Dunăre. Acum a rămas fără ambarcațiunea care costă peste 15.000 euro.
„Din greșeală am ajuns în apele teritoriale ale Ucrainei. Au venit grănicerii, am strâns toate lucrurile și ne-au luat amprente, declarații, tot ce se poate face în situația asta. Au anunțat autoritățile românești. Au venit și grănicerii noștri și un proces-verbal de predare-primire. Am plecat acasă, dar doar doi, fără barcă, fără bunuri.
Am fost judecați de o judecătorie din Ismail, de un judecător ucrainean și pentru ceea ce am făcut s-a hotărât o amendă de 8.500 de grivne, asta însemnând undeva la 1.200 lei de căciulă și barca să ni se înapoieze.
Am plătit amenda, grănicenii ucraineni au dat barca, am pus-o pe peridoc, deci asta a fost condiție – să n-o mai luăm barca pe apă, să o luăm pe uscat. Am pus barca pe peridoc, am plecat și în vamă, la Orlovca, mi s-a confiscat din nou barca, pe motiv că am trecut în Ucraina și m-am sustras controlului vamal și de atunci tot ne judecăm”.
„Am apelat la toate autoritățile românești, inclusiv la Consulatul României din Ucraina. Au răspuns, dar niciodată nu m-am simțit mai singur și mai al nimănui. Am vorbit la telefon, mi-au spus să angajez un avocat, că sunt Ucraina, vama este foarte coruptă și ei nu se bagă”.
În aceeași situație se află și Mihai. „Şapte persoane într-o bărcuță, proprietate personală, și din întâmplare pe Dunăre ne-am dezorientat și am intrat pe un braț al Ucrainei aproximativ 200 de metri, după calculele mele, și acolo am fost luați de către poliția de frontieră a lor la declarații, la control, cum ar veni, au găsit totul în regulă. Au spus că am încălcat frontiera, adică am intrat în apele teritoriale ale Ucrainei”.
Și în cazul său instanța l-a obligat la o amendă de aproximativ 1.000 lei și i-a permis să ia barca înapoi, cu condiția ca aceasta să fie transportată pe uscat.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News