Skip to content
Politică

Vânătorii, deranjați de propunerile ministerului Mediului

Vânarea păsărilor acvatice şi a iepurilor de câmp ar putea fi interzisă în sezonul de vănâtoare 2015-2016.Cel puţin asta prevede proiectul unei Hotărâri de Guvern.

Deşi documentul se află în faza discuţiilor publice, vânătorii din Republica Moldova s-au arătat deranjaţi de propunerile Ministerului Mediului şi au avertizat că vor protesta dacă aceste prevederi vor intra în vigoare.

" "
" "

Proiectul Hotărârii Guvernului stabileşte interzicerea vânătorii a următoarelor specii de mamifere şi păsări: cerb, elan, căprioară, iepure, potârniche, gâscă, raţă, lişiţă, găinuşă de baltă, becaţină mare, porumbelul de scorbură. Autorităţile motivează prin densitatea insuficientă a populaţiilor speciilor respective.

Potrivit Ministerului Mediului, numărul iepurilor de câmp este mult mai mic decât cel prevăzut în Concepţia de dezvoltare a gospodăriei cinegetice naţionale, aprobate prin Hotărârea Parlamentului din anul 1997.

Potrivit estimărilor, în primăvara acestui an erau aproximativ 73.000 de iepuri de câmp pe când densitatea optimă stabilită pentru fondul cinegetic naţional este de 160.000-200.000 de exemplare. Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova (SVPM) combat, însă, datele ministerului şi spun că până în toamnă, în urma procesului de reproducere, iepurii se vor înmulţi, potrivit Adevărul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *