Vânzarea de mașini pe motorină și benzină, permisă de UE după 2025? Condiția pusă de cel mai mare grup politic din PE

UE
Sursă foto: Pixabay

Liderul Popularilor Europeni, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, vrea ca UE să permită și după 2035 vânzarea de mașini pe motorină și benzină. Aceasta cu condiția ca emisiile de carbon să fie complet compensate de industrie, prin captarea și stocarea acestora în sol sau prin alte inovații tehnologice, conform BiziDay.

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), consideră că Uniunea Europeană ar trebui să renunțe la planul de a interzice vânzarea de mașini noi cu motoare pe benzină și motorină din 2035. Într-un interviu acordat Financial Times, Weber a spus că oamenii ar trebui să poată cumpăra mașini cu motoare clasice, atâta timp cât emisiile de carbon sunt compensate prin alte măsuri, de exemplu, prin stocarea dioxidului de carbon în sol.

Weber își argumentează opinia afirmând că industria auto ar trebui să aibă libertatea de a inova, fie prin combustibili sintetici (e-fuels), noi tehnologii privind mașinile hibride sau alte soluții care contribuie la respectarea obiectivelor de reducere a emisiilor.

Declarațiile vin pe fondul presiunii tot mai mari din partea industriei auto europene, afectată de costuri în creștere și de concurența mașinilor chinezești mai ieftine. Mari producători precum Volkswagen și Bosch au anunțat mii de concedieri în 2024. În același timp, SUA au impus tarife de 25% la importurile de automobile europene. Deși UE a acordat recent o mică derogare producătorilor auto, permițându-le să îndeplinească țintele de emisii până în 2027, interdicția din 2035 rămâne în vigoare.

Această derogare înseamnă că în loc să respecte țintele stricte de emisii în fiecare an separat, producătorii pot calcula o medie a emisiilor pe cei trei ani. Practic, dacă într-un an depășesc limitele, dar în ceilalți doi ani le compensează cu emisii mai mici, nu vor fi penalizați. Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a reafirmat angajamentul UE față de acest obiectiv, care permite doar motoarele ce funcționează cu combustibili sintetici produși din surse regenerabile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: