Vânzările de locuințe din SUA cad la minimul ultimelor 3 decenii

Asigurarea locuintei
Sursa foto: fabricadeasigurari.ro

Vânzările de locuințe din SUA au scăzut anul trecut la cel mai redus nivel din ultimele aproape trei decenii, după ce dobânzile mari la creditele ipotecare și ofera mică au îndepărtat cumpărătorii, potrivit datelor preliminare.

Vânzările de locuințe existente au scăzut cu 19% în 2023 față de anul precedent, la 4,09 milioane de unități, a anunțat Asociația Națională a Agenților Imobiliari. Numărul locuințelor vândute este mai mic decât în timpul crizei subprime și cel mai scăzut nivel din 1995.

Totuși, piața imobiliară dă semne de revenire pe măsură ce ratele de dobândă la creditele ipotecare se relaxează și este posibil ca anul trecut să fi reprezentat un minim pentru activitatea de vânzări, scrie Wall Street Journal.

După doi ani de vânzări de locuințe în creștere, tendință care a început în timpul pandemiei, piața imobiliară din SUA  a frânat la mijlocul anului 2022.

Vânzările au depășit așteptările la începutul anului trecut, când ratele la creditele ipotecare s-au redus și unii cumpărători s-au grăbit să profite de relaxarea costurilor de împrumut. Apoi, ratele au început să crească din nou, iar oferta de locuințe de vânzare a stagnat la niveluri foarte scăzute, menținând piața înghețată.

Oferta a fost restrânsă, dat fiind că mulți proprietari de locuințe cu credite  la costuri mici au decis ar fi prea costisitor să cumpere o altă casă, cu dobânzi mai mari.

Această lipsă de stocuri a împins prețurile locuințelor la niveluri record anul trecut și a făcut ca achizițiile de locuințe să fie prohibitive pentru mulți potențiali cumpărători.

Unii economiști spun că vânzările de locuințe au șanse să se relanseze în 2024. În condițiile în care Rezerva Federală renunță la creșterea ratelor dobânzilor pe termen scurt și analizează când să le reducă, dobânzile la creditele ipotecare au început să scadă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: