Skip to content
Politică

Variantă discutată în PNL: posibilă dată pentru alegerile parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea

În contextul avansului epidemiei de coronavirus din România, determină Partidul Național Liberal să se alinieze celorlalte partide și să amâne alegerile locale din iunie. De altfel, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propus recent ca alegerile locale să fie organizate în termen de cel mult 6 luni de la momentul încetării stării de urgenţă, deoarece, în contextul actual al pandemiei de coronavirus, o mare parte din etapele procesului electoral nu se pot desfăşura.

DETALII AICI: Ludovic Orban, videoconferință cu liderii județeni ai PNL: ce decizie le-a transmis în privința alegerilor locale

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că în partid circulă și o posibilă dată pentru organizarea alegerilor parlamentare din acest an. Astfel, varianta luată în calcul chiar de către conducerea partidului este 6 decembrie, dacă epidemia de coronavirus nu va reveni în toamnă, așa cum afirmă toți mai mulți specialiști.

Românii vor fi chemați la urme pentru a alege membrii Parlamentului din Camera Deputaților și Senat. Mandatul acestora durează patru ani.

Candidații, aleși printr-un sistem de liste proporționale, sunt în competiție pentru unul din cele 345 de locuri din Camera Deputaților (un deputat la 70.000 locuitori) și 140 în Senat (un senator la 160.000 locuitori).

Odată cu referendumul constituțional din perioada 18-19 octombrie 2003 s-a pus și problema introducerii votului uninominal, însă Comisia Electorală a respins propunerile pentru introducerea acestei proceduri în februarie 2004.

Conform aceluiași referendum alegerile prezidențiale au fost decalate, astfel că durata unui mandat de președinte este acum de cinci ani, spre deosebire de cel al unui parlamentar, care este limitată la patru ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *