Prezent la dezbaterea “Asigurări. Politici prezente și viitoare”, desfășurată joi, 28.03 a.c. la București, Varujan Vosganian a vorbit pentru PS News despre potențialul capitalului românesc versus capital străin. Vosganian consideră că economia românească este vulnerabilă, deoarece ”capitalul românesc fie lipsește cu desăvârșire, fie este in minoritate”.
„Nu există nicio firmă industrială cu capital românesc care să fie printre cele mai mari companii din țară”
“Este vorba despre o relație între capitalul privat și capitalul național. Eu nu sunt împotriva capitalului străin. Să existe, însă, modalitatea de integrare a capitalului străin, să fie astfel încât capitalul românesc să aibă posibilitatea de dezvoltare. Vedem că acest capital românesc este prezent doar prin firmele mari de energie. În rest, nu există nicio firmă industrială cu capital românesc care să fie între cele mai mari companii și vorbim despre zone întregi, cum ar fi de pildă: zona auto, zona bancară, zona asigurărilor, zona fondurilor private de pensii, metalurgia, siderurgia, industria chimică și altele.
Capitalul românesc fie lipsește cu desăvârșire, fie este într-o pondere minoritară și asta creează o anumită vulnerabilitate pentru economie, pentru că atunci când apar crize, capitalul tinde să meargă la el acasă”, a explicat Varujan Vosganian.
În 2008, România a intrat într-o criză pe care nu trebuia să o aibă
„Noi, în 2008, de pildă, n-ar fi trebuit să avem criză economică, dar pentru că băncile din România aveau toate centrele în străinătate, iar ele au preferat să se reîntoarcă la sediile lor. Și așa am intrat într-o criză pe care n-aveam de ce să o avem. De aceea cred că, fundamental pentru statul român, este să încurajeze dezvoltarea capitalului românesc, într-o competiție onestă, cu cel străin”.
Republica Moldova are ca obiectiv să atragă foarte mulți investitori mari români
Referitor la relația cu Republica Moldova, fostul ministru al Economiei crede că este nevoie de o și mai mare implicare a firmelor românești în procesul de integrare în plan economic.
„Noi vorbim despre unire, unire înăuntru Uniunii Europene, dar orice unificare presupune și o integrare în plan economic. De aceea, eu cred că încurajarea capitalului românesc, a investitorilor din România să participe la piața financiară din Republica Moldova, inclusiv prin piața de capital, este benefică. Este un moment prielnic din mai multe motive: în plan uman avem reprezentanți ai expertizei românești care au poziții de răspundere, acum, iar în al doillea rând, există această apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, în care România trebuie să joace, un rol foarte important, aș zice, călăuzitor și că partener de vecinătate, având în vedere abilitățile, tradițiile istorice.
Și, în al treilea rând, România și Republica Moldova, dincolo de frontieră Uniunii Europene, sunt legate prin aceste provocări de securitate pe care le avem. Așadar, România și Republica Moldova trebuie să își întărească demersurile de integrare economică”, a încheiat Varujan Vosganian.
Printre temele dezbătute la conferința „ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE” s-au numărat:
Contextul general al licitațiilor publice în România. • Importanța asigurărilor în acest context. • Prezentarea legislației și regulamentelor care guvernează asigurările pentru licitațiile publice în România. • Principalele cerințe și obligații impuse antreprenorilor în acest sens. • Lipsa accesului la informații adecvate și transparente privind cerințele asigurative. • Costurile ridicate ale asigurărilor și impactul asupra participării antreprenorilor la licitații. • Simplificarea și clarificarea cerințelor legate de asigurările pentru licitațiile publice. • Creșterea transparenței și accesului la informații pentru antreprenori. • Dezvoltarea unor mecanisme sau programe de sprijin pentru antreprenori în obținerea asigurărilor necesare. • Experiența altor țări în gestionarea cerințelor asigurative pentru licitațiile publice. • Exemple de bune practici sau soluții implementate cu succes în alte contexte similare.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News