Skip to content
Puterea Știrilor Video

Varujan Vosganian critică întrebările referendumului pe justiție: Prima este pusă prost, șmecherește

Featured Video Play Icon

Liderul deputaților ALDE, Varujan Vosganian a fost invitat, joi, la  emisiunea ”Puterea Știrilor”, în cadrul căreia a vorbit, printre altele, și despre referendumul pe justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis în data de 26 mai.

Parlamentarul critică întrebările referendumului, deoarece „nu au legătură cu justiția”. De altfel, Varujan Vosganian consideră că prima întrebare ” e ca și cum te-ar întreba dacă ești de acord să-ți bată inima ca să trăiești”.

”Nu am să accept buletinul pentru vot la referendum. În primul rând, e aiurea că sunt trei întrebări în același referendum. Nimeni nu știe ce se întâmplă dacă ești de acord cu una din trei sau cu două din trei, cam cum ar trebui să răspundă. Temele nu au legătură cu justiția (…) 

Aș vrea să mă refer puțin la  prima întrebare, ca să vedeți cât de șubredă este această construcție. Așadar, președintele ne întreabă dacă suntem de acord cu amnistia și grațierea faptelor de corupție. Sigur că nu suntem de acord, e ca și cum te-ar întreba dacă ești de acord să-ți bată inima ca să trăiești, deci este o temă pe care după aceea, dânsul o va fructifica, spunând că iată problema corupție preocupă pe român, da problema corupției îl preocupă pe român, dar, d-le președinte amnistia și grațierea nu au inclus niciodată corupția printre faptele amnistiate și grațiate. Legislația amnistie și grațierii de la al doilea Război Mondila încoace nu oferă nicio șansă: luări de mită, dări de mită și traficul de influență (…)”, a afirmat președintele ALDE pentru Camera Deputaților.

Mai mult, Varujan Vosganian cataloghează prima întrebare, drept una ”pusă prost”, fiindcă nu are legătura cu faptele penale care afectează mai mult populația.

”Mai mult de atât, luați ultima lege din 2002, lege de amnistie. În acea lege se includ 60 de fapte de natură penală care nu se amnistiază, nu se grațiază, printre care:  crima, violul, pedofilia, tâlhăria, traficul de droguri, atentatul la siguranța națională. Atunci când spui, sunteți de acord ca faptele de corupție să nu se amnistieze, ce înseamnă asta, că cu crima suntem mai îngăduitori, cu pedofilia sau cu violul sau cu traficul de droguri. Eu aș scrie pe buletin: nici crima, nici violul, nici pedofilia. Decic este o întrebare pusă prost, pusă șmecherește, un tertip prin care președintele vrea să participe la campania electorală. Este absolut aiurea, când sunt zeci de fapte penale care niciodată nu au fost amnistiate și grațiate”, a mai adăugat politicianul.

Reacția deputatului vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis invită electoratul pe data de 26 mai, ziua alegerilor europarlamentare, să răspundă la următoarele două întrebări pentru referendumul pe justiție:

„1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *