Skip to content
Politică

Varujan Vosganian predă lecția acestei campanii: ”Trădări, manevre oculte, suspiciuni de implicare a serviciilor, calomnii”

Senatorul PNL, Varujan Vosgan, a explicat cu o zi înainte de turul II al alegerilor prezidențiale ce impresia generală i-a creat această campanie electorală.

Liberalul punctează faptul că  ”fetişurile, prejudecăţile şi populismele au învins”, în detrimentul unor discuții serioase.

”A fost o campanie electorală care a lăsat un gust amar. Plină de trădări, de manevre oculte, de suspiciuni privind implicarea serviciilor de informaţii, de o febrilitate neobişnuită a Parchetului în a soluţia dosare mai noi şi mai vechi, de o contaminare cronică a presei de racilele unei clase politice pe care ar fi trebuit, de altminteri, să o monitorizeze. O campanie electorală în care Guvernul şi-a folosit toate instrumentele ce-i stăteau la îndemână – legislative, instituţionale şi bugetare – pentru a-i crea un avantaj candidatului susţinut de partidul de guvernământ. Din acest ultim punct de vedere se poate spune că alegerile vor fi libere, dar incorecte. Free but unfair”, consideră Vosganian.

Senatorul liberal este de părere că ”multe dintre temele importante ale ţării au rămas nedezbătute sau dezbătute cu ezitare, pentru a nu tulbura electoratul. Fetişurile, prejudecăţile şi populismele au învins. Nu s-a discutat nimic despre semestrul european al Rmâniei, din 2019. Centenarul Marii Uniri a rămas la nivel de slogan, fără să se sugereze mijloacele prin care între Banat şi Moldova diferenţele de nivel de trai nu vor mai fi de doi la unu. Competitivitatea şi priorităţile româneşti ale exerciţiului bugetar european (2014-2020) nici măcar nu au fost pomenite. Opţiunea către reindustrializare, către inovare, securitatea energetică, diplomaţia economică au fost teme ignorate.

(…) S-a pomenit despre românii din diaspora doar ca despre nişte simpli votanţi, fără să se gândească o modalitate prin care ei să rămână legaţi de patria mamă.

Tot astfel cum despre Basarabia, Bucovina şi Valea Timocului s-a amintit doar ca despre nişte escale electorale. Nimic despre situaţia demografică a României şi impactul acesteia, pe termen lung, asupra echilibrelor sociale, asupra pieţei forţei de muncă şi asupra bugetului de asigurări sociale. Viziunea asupra reformei în educaţie şi sănătate a rămas o enigmă. Politica externă a rămas cantonată doar în Parteneriatul cu SUA şi Uniunea Europeană, deşi globul pământesc este cu mult mai mare. Nu s-a discutat nimic despre situaţia jalnică în care se află, din punctul de vedere al resurselor, diplomaţia românească.”

Fostul ministru al Economiei mai precizează că mult dezbătută temă  a statului de drept a fost una caracterizată de valențe electorale și că în detrimentul său au prevalat mesajele negatice, calomniile și folosirea distorsionată a cifrelor.

”Statul de drept este, în continuare, în dialogul electoral, o abstracţiune. Nu s-a atins absolut deloc chestiunea legislaţiei electorale (vot uninominal versus vot proporţional), a controlului parlamentar asupra comunităţii de informaţii, nimic din problematica Consiliului Superior de Apărare a Ţării (riscuri, geostrategie, capacitate de apărare, industrie de apărare etc.), a fragilităţii societăţii civile, a instituţiilor autonome unde preşedintele numeşte reprezentanţi etc. etc.

În schimb, au abundat mesajele negative, calomniile, folosirea distorsionată sau dezinformată a cifrelor economice, manipulările de presă, risipa de afişaj, ba au apărut şi găini aruncate peste gard…!

Mă legăn într-o iluzie. Că vom putea, la nivelul partidelor politice, să facem o evaluare chiar mai amănunţită decât cea de aici şi să ne propunem ca pe viitor să înlăturăm neajunsurile care nu ne fac cinste, ca neam, şi care pot arunca o umbră de ilegitimitate asupra câştigătorilor alegerilor.

Până atunci, însă, scorul pare îndeajuns de strâns ca orice rezultat să fie posibil. Dacă rezultatul votului va sancţiona incorectitudinile şi va dovedi că alegătorii pot ieşi biruitori, în ciuda campaniilor negative şi manipulărilor, atunci încă am reuşit ceva”, mai adăugă Vosgan.

1 comentariu la “Varujan Vosganian predă lecția acestei campanii: ”Trădări, manevre oculte, suspiciuni de implicare a serviciilor, calomnii”

  1. Domnule Vosganian sunteti liber azi pentru ca v-a scapat usl de arestare.
    Dumneavoastra lasati povestile , demisionati din Parlament si puneti-va la dispozitia justitiei.
    Mult hulitul Hrebenciuc de la PSD v-a dat o lectie voua astora din PNL+PDL.: a demisionat din Parlament si s-a pus la dispozitia justitiei.
    In rest, SA VA FIE RUSINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *