Vasile Astărăstoae: „Regret conflictul dintre medicii legiști și Colegiul Medicilor. Adevărul este undeva la mijloc”

Foto: facebook Vasile Astarastoae

Cazul Spitalul Pantelimon: Vasile Astărăstoae, medic legist român, fost președinte al Colegiului Medicilor din România,  a explicat, pentru PS News, situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Astărăstoae punctează totodată, importanța schimbării legislației din România în ceea ce privește ancheta cazurilor de malpraxis.

„Eu regret conflictul care există între anumiți medici legiști și Colegiul Medicilor. Adevărul este undeva la mijloc. Pe de o parte, este un caz complicat, care impune prezența unui specialist. Obligatoriu, legistrul trebuie să se consulte cu un specialist pentru că nu are cunoștințele din acel domeniu. În acest caz nu are cunoștințe de terapie în secțiile de terapie intensivă. Ăsta este un prim aspect.

Pe de altă parte, Colegiul Medicilor este excesiv deoarece spune că numai acolo specialiștii din domeniu se pot pronunța”.

Medicul legist subliniază importanța schimbării legislației din România în ceea ce privește ancheta cazurilor de malpraxis.

„Opinia mea este că trebuie o schimbare în România, în așa fel ca cele două puncte de vedere să se întâlnească la mijloc, să fie și specialistul din domeniul respectiv, în investigarea unui astfel de caz, nu doar ceea ce spune Colegiul pe proiectul lor de lege că dacă a făcut Facultatea de Drept, un medic dintr-o specialitate poate să fie expert. Nu. El trebuie să urmeze un curs în care să înțeleagă metodologia din domeniul juridic și mai ales criteriologia medico-legală.

Medicina legală, spre deosebire de alte specialități, are o metodologie proprie, pe un curs de, să spunem, de șase luni de zile. Orice medic din orice domeniu, dacă trece acest examen, poate apoi să fie și el acreditat ca expert pe porțiunea în care are competență profesională.

Eu cred că în echipă trebuie să fie specialistul din domeniu împreună cu un legist, în așa fel încât să se completeze reciproc. Unul are cunoștință privind metodologia medico-legală, celălalt are cunoștință din specialitatea respectivă. Pentru că legiștii nu le știu pe toate, nu însușesc cunoștințele din toate specialitățile”.

Vasile Astărăstoae contestă faptul că în ancheta de la Spitalul Pantelimon n-a fost consultat niciun specialist din domeniul ATI.

„Nu cunosc raportul. Din tot ceea ce s-a vehiculat în presă, înțeleg că n-a fost consultat niciun specialist din domeniul ATI, ceea ce, în opinia mea, este un lucru destul de grav. Nu poți să te pronunți la o terapie, tu care n-ai cunoștință despre terapie. La secțiile de ATI este o specialitate pentru care se face un rezidențiat de 5 ani de zile. Nu poți să accepți că ai cunoștințe avansate în acest domeniu pentru faptul că ai examinat sau ai făcut necropsia unor cazuri care au fost tratate la terapie intensivă”, conchide medicul legist.

Colegiul Medicilor din România consideră că au fost încălcate „în mod grav” de către Consiliul Superior de Medicină Legală drepturile la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, a medicilor la Spitalul Pantelimon acuzaţi că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă.

„Prin modul în care conducerea Consiliului Superior de Medicină Legală a prezentat în spaţiul public concluziile unui raport medico-legal efectuat într-o anchetă în curs, fără a respecta dreptul celor doi medici de a face obiecţiuni la concluziile raportului medico-legal, şi expunând public procentul de vinovăţie de 99%, a încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpaţi la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, atât timp cât cauza este nefinalizată, la acest moment, cu un rechizitoriu de trimitere în judecată, şi a realizat o nepermisă hotărâre de condamnare în spaţiul public a medicilor anchetaţi, în contradicţie cu normele deontologice profesionale, antepronunţându-se în dosar”, precizează Colegiul Medicilor din România într-un comunicat transmis, luni, 19 august 2024.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: