Skip to content
Politică

Vasile Dâncu, anunț-cheie: „Personal, vreau să promovez un proiect de lege!”

Vasile Dâncu, anunț-cheie: „Personal, vreau să promovez un proiect de lege!”

Mai precis, vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, vineri, că fiecare instituţie publică ar trebui să aibă un mic compartiment de statistică, acestea urmând să fie integrate, la rândul lor, într-o reţea de date, şi a adăugat că lucrează la un proiect de lege în baza căruia instituţiile publice să transmită Institutului Naţional de Statistică (INS) rezultatele unor studii sau anchete.

„Încercăm cu domnul preşedinte al INS, Tudorel Andrei, să îi convingem pe colegii din Guvern să devină parteneri ai INS. Pentru că INS, oricât ar fi de bogat în specialişti, oricât ar fi bugetele de mari, nu poate să constituie singur statistica naţională. Pentru asta, fiecare instituţie publică – în funcţie de dimensiunea ei – ar trebui să aibă un mic compartiment de statistică, iar din aceste compartimente să putem constitui o reţea pe care circulă datele şi care produce date”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prezent la dezbaterea „Statistica oficială – suport în fundamentarea deciziilor politice”, organizată de INS.

Vicepremierul a vorbit şi despre proiectul de lege pe care îl elaborează, potrivit Agerpres.ro

„Personal, vreau să promovez un proiect de lege, pe care îl am acum în draft, la care scriu: o obligaţie a tuturor instituţiilor publice care au date din fonduri publice, produse prin granturi, orice formă de anchete de teren, studii, să fie făcute publice şi să fie transmise într-o primă fază la INS. Poate cu unele date se poate face ceva, cu altele nu. Dar ar fi important să deschidem acest orizont al descrierii societăţii”, a spus el.

Totodată, Dâncu a făcut referire şi la eforturile Guvernului pentru a construi interoperabilitatea, adăugând că sistemele din ministere au fost construite „mai degrabă pentru a consolida autonomia unui individ sau autoritatea celor care au condus fiecare minister”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *