Skip to content
Politică Video

Vasile Dâncu, despre criza din Republica Moldova. Sunt românii alături de frații lor de peste Prut? EXCLUSIV (VIDEO)

Vicepremierul și Ministrul Dezvoltării Vasile Dâncu este invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână.

In interviul acordat, sociologul a vorbit despre situația din Republica Moldova, atât din perspectiva sa de sociolog, cât și din cea de politician.

Vicepremierul Dâncu a vorbit și despre o posibilă unire, lansată în spațiul public recent de către Traian Băsescu, susținând că românii nu sunt preocupați, de fapt,  de ceea ce se întâmplă cu frații lor de peste Prut, întrucât, în opinia acestuia, dorința de unire este departe de gândul românilor.

Totodată, sociologul Vasile Dâncu propune o viziune a unui proiect de unificare a spațiului româno-moldovean atât din punct de vedere economic, cât si constituțional. În viziunea acestuia, opinia publică are un rol esential în realizarea acestei legaturi.

49:58-56:19

Dan Bucura: Domnule vicepremier, pe lângă aceste crize, aş rămâne tot în zona crizelor. Şi ultima întrebare se leagă – aşa cum v-am spus – de Republica Moldova. Pe lângă viziunea dumneavoastră cu privire la ce se întâmplă acolo, m-ar interesa – să spunem – latura sociologică, viziunea sociologică şi mai puţin cea politicianistă. Şi anume: aveţi idee de vreun studiu, de vreun sondaj care să spună ce vor românii, în totalitatea lor, legat de Republica Moldova? Ce vor politicienii ştim: vor voturi, vor diferite interese strategice. Dar ce-şi doresc românii? S-a vorbit de o posibilă unire (lansată în spaţiul public recent, de fostul preşedinte Traian Băsescu), se vorbeşte de ajutoare pe care România să le dea Republicii Moldova. Cum vedeţi dumneavoastră? Ce ştiţi dumneavoastră legat de voinţa românilor – fie că sunt de la Focşani, fie că sunt de la Caransebeş, fie că sunt de la Oradea? Ce îşi doresc românii cu privire la fraţii lor de peste Prut?

Vasile Dâncu: Am făcut, pe vremea când mă ocupam numai de sociologie, am făcut şi studii destul de amănunţite legate de asta şi aş vrea să spun că românii ştiu puţine despre Republica Moldova, că Republica Moldova, în afară de 24 ianuarie sau alte momente emoţionale, la 1 decembrie, când mass media vorbeşte mai mult despre Republica Moldova, românii în acest moment nu au o preocupare pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi, de asemenea, nu există o voinţă de unire (pentru că despre asta m-aţi întrebat în primul rând) ca să fie majoritară, să fie foarte puternică. Pentru că românii invocă posibilitatea unor crize legate de integrarea Republicii Moldova, posibilitatea legată de influenţa Rusiei şi o anumită agresivitate din partea Rusiei, dacă am avea o minoritate foarte mare. Deci asta este, din păcate, în cadrul opiniei publice: un anumit blocaj faţă de Republica Moldova. Dincolo de o emoţie care este – sigur – partajată în momente de sărbătoare şi în alte momente. Pe de altă parte, nici la Chişinău şi nici la Bălţi sau în alte locuri, nu există o dorinţă de unire care să depăşească un procent foarte mare, de 50%. Şi acolo este, datorită unor influenţe ruseşti, datorită compoziţiei populaţiei, poate datorită unei politici care n-a avut coerenţă din partea României faţă de Republica Moldova în aceşti ani. Dar, dincolo de cele două opinii publice, aş putea spune următorul lucru: opinia publică se formează. Opinia publică se formează prin programe pe care politicienii le au, în care transmit, comunică foarte mult – atât aici, cât şi în Republica Moldova. Şi pentru noi este un proiect foarte important să unificăm cumva spaţiul româno-moldovean, ca să zicem aşa. Să-l unificăm economic, să-l unificăm comunicaţional, să dispară celelalte graniţe, care sunt mai identitare, să spunem. Să-i convingem şi pe ei că sunt români, că vorbim aceeaşi limbă, că Europa este importantă şi pentru România, şi pentru Republica Moldova. Şi eu cred că acesta este procesul de unire cel mai important care trebuie făcut. Or, pentru acesta, nu există niciun fel de restricţii, nu intri nici în război cu nimeni dacă faci acest lucru. Asta ar însemna ca să fie acesta un proiect foarte important al României şi un proiect continuu. Pentru că noi facem acest proiect, de regulă, după tipul “stop and go” : pornim, dup-aia lăsăm, vin momente când ne emoţionăm cu toţii, când facem…

Dan Bucura: Sau momente operative, alea electorale, când avem interesul să cerem voturi…

Vasile Dâncu: Da – avem interesul să luăm voturi, dar alteori, aceste lucruri, cred că această inconsecvenţă a noastră faţă de Republica Moldova, dublată de emoţionalitate maximă în care, câteodată, cerem unirea cu Republica Moldova, momente în care nici noi, nici Republica Moldova nu este pregătită pentru asta. Eu cred, însă, într-un proces de alte tipuri de poduri economice (nu de flori), economice, comunicaţionale, mediatice, de un spaţiu de circulaţie a forţei de muncă între cele două ţări, de circulaţie a investiţiilor între cele două ţări, lucru care se poate. Şi noi am reluat, în aceste zile… După cum aţi văzut, a fost şi prezenţa primului-ministru din Republica Moldova, l-am invitat şi eu pe omologul meu din Republica Moldova, pentru că am început acum un proiect de ajutorare, pentru că Republica Moldova se află într-o criză şi vom veni cu ajutor umanitar, dar, dincolo de asta, vrem să construim câteva mecanisme de comunicare cu Republica Moldova, nepolitice (mai degrabă civice, culturale) mult mai serioase şi mult mai stabile, fără emoţie politică, fără alegeri care denaturează sau ridică tensiunea naţionalismului într-una sau în alta din părţi. Cred că noi trebuie să ne cunoaştem, în primul rând. Vorbeam… Ieri (marţi – n.r.) am avut o vizită a ambasadorului Republicii Moldova la mine, l-am invitat la mine şi am discutat şi lucrul care m-a (el cunoaşte bine România), lucrul pe care mi l-a spus a fost: românii nu cunosc ce se întâmplă în Republica Moldova. Românii ştiu foarte puţine despre Republica Moldova, cu toate că mass media îşi face treaba cu privire la asta. În ultimii ani, aş putea să spun, eu am monitorizat: e o zonă de sensibilitate personală pentru mine aceasta, a comunicării cu Republica Moldova, şi am monitorizat continuu. În ultima vreme, tot mai multe instituţii media fac o comunicare în ceea ce priveşte spaţiul moldovean. Din păcate, opinia publică încă nu este angajată în acest proiect. Suntem cu totul în altă parte. Din păcate, nu ne uităm la Republica Moldova ca şi societate.

Dan Bucura: Domnule vicepremier, vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa dumneavoastră şi vă mai aşteptăm la următorul bilanţ al Guvernului şi al ministerului pe care îl conduceţi.

Vasile Dâncu: Vă mulţumesc şi eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *