Skip to content
Internațional

Vasile Dîncu, la „Dosar de Politician”: În niciun scenariu nu e vorba de război în România sau de participarea noastră directă la un conflict militar

Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat miercuri seara în emisiunea „Dosar de Politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1 TV, că nu există șanse în actualele scenarii să existe război pe teritoriul României. Ministrul a mai spus că românii nu au de ce să se teamă în actuala criză generată de Rusia deoarece nu suntem singuri, ci parte a celei mai puternice alianțe politico-militare – NATO.

Întrebat de ce românii n-ar trebui să fie îngrijorați, ministrul Apărării a răspuns: „Sunt câteva argumente care, cred eu, sunt decisive și pot alimenta liniștea, cel puțin pentru această perioadă în cazul populației. Suntem pentru prima dată în cadrul unui sistem defensiv puternic, cea mai puternică alianță politico-militară, și există garanții exprimate foarte direct atât de președintele Franței, cât și de președintele SUA, că apărarea Flancului Estic e colectivă. Deci avem un sistem defensiv puternic și, din acest punct de vedere, nu suntem singuri”.

Dîncu: Nu e vorba de război pe teritoriul României

Dacă ne uităm la declarațiile lui Jens Stoltenberg și a altor oficiali NATO, NATO nu poate da un răspuns militar, chiar dacă în Ucraina are loc un conflict militar, pentru că, conform tratatului NATO, poate interveni militar doar când e atacată o țară membră NATO. Deci nu există șanse în actualele scenarii să existe război pe teritoriul României.

Sigur că pot fi, și am discutat azi în CSAT, o serie de efecte secundare, adică consecințe, pagube colaterale ale conflictului să le simțim și noi: posibilă migrație, întreruperea unor lanțuri de aprovizionare cu energie, posibilitățile unui război hibrid care să afecteze sistemele de comunicații și care să afecteze unele sisteme de la noi, dar nu trebuie să ne îngrijorăm, că avem o garanție de securitate foarte importantă. Noi analizăm această situație dar în toate scenariile nu e vorba de un război pe teritoriul României sau de participarea drectă a României în cadrul unui conflict militar”, a declarat Vasile Dîncu.

„Principalul element turbulent în această parte a Flancului de Est este Rusia”

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a explicat că Federația Rusă este „principalul element turbulent” în această parte a Flancului Estic, zonă a cărei importanță România a încercat să o reliefeze în Busola Strategică a Europei.

Şeful MApN a vorbit despre intențiile Moscovei și s-a arătat de părere că „a recupera niște teritorii de la Ucraina, care pare a fi un lucru simplu, este o miză care are și o încărcătură simbolică”. „M-am exprimat de la începutul mandatului meu și uneori am fost criticat pentru faptul că am considerat că principalul element turbulent în această parte a Flancului de Est este Rusia. Acest lucru este evident. România a încercat atât în discuțiile din cadrul Forumului B9, dar și la întâlnirile miniștrilor de externe și de apărare, de la Brest, exact acest lucru să punem în documente oficiale – faptul că zona Flancului de Est este importantă și trebuie trecută în Busola Strategică a Europei, la fel și Marea Neagră, și alte elemente care țin de actuala amenințare pe care Rusia o face în această zonă, în zona Mării Negre”, a declarat ministrul Apărării, care a vorbit la B1 TV și despre minoritatea română din Ucraina, dar și despre situația de securitate din regiune.

Întrebat ce doresc mai exact Vladimir Putin și Federația Rusă, Vasile Dîncu a afirmat: „Sunt câteva lucruri pe care le vedem foarte clar, chiar dacă toți analiștii spun că este imposibil să știm ce este în capul lui Vladimir Putin, ce gândește cu privire la asta. Toate semnele arată următoarele. În primul rând, ar vrea să câștige în imagine – este vorba de obsesia Imperiului sovietic. Anul trecut, în decembrie, a fost o mare jale la Moscova, în care s-a discutat despre 30 de ani de la dispariția de pe scena internațională a URSS”.

Dacă ne uităm bine la declarațiile pe care le face Biserica sau apropierea dintre Putin și Biserică, totul duce spre ideea recâștigării unui nimb, să zicem așa, de genul modelului Petru cel Mare, Rusia Kieveană, acel nucleu simbolic, să spunem, al nașterii Rusiei, poate fi modelul pentru ceea ce vrea în acest moment Putin. Să nu uităm că sunt alegeri, e adevărat, și în Ucraina, dar sunt alegeri în acest moment și vor fi alegeri apropiate și în Rusia. Schimbarea posturii Federației Ruse în acest moment atât în zona Caucaz, în partea Asiei Centrale, cât și în zona europeană este o miză simbolică. A recupera niște teritorii de la Ucraina, care par a fi un lucru simplu, este o miză care are și o încărcătură simbolică”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *