Skip to content
Puterea Știrilor Video

Vasile Dîncu: Populația nu este înțeleasă de către cei care sunt în acest moment la Guvern

Inquam Photos / Alexandra Pandrea
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD critică atitudinea „arogantă” a alianței de guvernare, susținând că membri coaliției „vor avea de pierdut” în ochii populației. De asemenea, acesta susține că în lupta împotriva pandemiei ar fi nevoie de implicarea tuturor partidelor parlamentare, nu doar a celor din coaliția de guvernare.

„Am văzut aglomerație când magazinele se închid la ora 18, pentru că oamenii ies de la serviciu la ora 17 și înghesuiala se face atunci când se închid. Dacă s-ar fi lăsat magazinele să meargă până la ora 22 sau să fi funcționat non-stopurile erau mai puține persoane. Eu nu am văzut niciodată aglomerație la magazinele din București până acum.

" "
" "

Nu înțeleg nici eu de ce nu se pot crea niște echipe mixte între cei care gândesc în acel comitet și practicienii, cei de la HoReCa, Asociația Patronatului din magazinele cu amănuntul, și dacă îi inviți la o discuție îți poți da seama de unele lucruri pe care nu le poți gândi în birou. Aici sunt foarte multe lucruri pe care nu le fac experții, chiar dacă guvernul ne spune că nu hotărăște el, că hotărăsc experții.

Sunt experți în domeniul sănătății cum este domnul Rafila, sau domnul Cercel, oameni cunoscuți în domeniul epidemiologic care spun că o comisie faimoasă care s-a creat la un moment dat a avut ultima ședință în septembrie 2020. Eu nu știu cine sunt experții care hotărăsc pentru toate aceste domenii, dar este un lucru de bază în a gândi lupta cu virusul într-o pandemie”, spune social democratul.

Acesta susține că va fi nevoie de echipe complexe în gestionarea crizei pandemice din care să facă parte „sociologi, economiști, politologi, psihologi, oameni care să înțeleagă cum gândește publicul”, și nu doar medici.

„Este adevărat, medicii sunt cei mai importanți aici, dar lupta cu pandemia este un lucru prea important pentru a-l lăsa doar pe mâna medicilor, pentru că dincolo de aspectele medicale intervin alte lucruri: sociale, economice și medicii nu pot gândi și nici nu e treaba lor să o facă, spre exemplu cum să recupereze o firmă pierderile și cum ar trebui ajutați oamenii să nu piardă investițiile, cum să îi ajutăm prin credite sau prin amânarea plății unei restanțe la bancă, cum să îi ajutăm să facă învățământul online sau cum să facă telemunca. Nu au medicii de unde să știe.

Avem nevoie de echipe complexe: sociologi, economiști, politologi, psihologi, de oameni care să înțeleagă cum gândește publicul. Toate aceste lucruri trebuie gândite prin echilibru. Eu dacă m-aș fi ocupat de această pandemie aș fi făcut Comisie Parlamentară pentru asta, adunam toate partidele împreună, făceam o comisie în care inclusiv aceste decizii politice să ni le asumăm cu toții pentru că nimeni nu este nebun să lupte împotriva unor reguli de bun simț care salvează vieți. Nu avem partide sinucigașe sau criminali. 

Problema este una de comunicare și de a lăsa departe conflictul politic permanent care există la noi. Asta este prima măsură. În loc să definim lupta cu pandemia ca un război, ca virusul, dar și cu Parlamentul, cu virusul, dar și cu PSD, ar fi trebuit să-l definim ca un război al națiunii contra pandemiei și atunci toate eforturile, inclusiv efortul de credibilitate al opoziției, efortul adus de profesori, de jurnaliști.

Nu am văzut un comitet al profesioniștilor din mass-media care știu cel mai bine publicul. Fiecare tip de media își cunoaște publicul și atunci lasă-l pe el să își facă un plan pentru publicul lui, nu-i aduce tu tabele despre pandemie. Sunt niște ambiții care țin de orgoliu prea mare, și uneori, cred că acest Guvern pierde pentru că se vede o aroganță față de populație. 

Populația nu este înțeleasă de către cei care sunt în acest moment la Guvern. Îmi aduc aminte când o distindă deputată s-a dus la tribuna Parlamentului și a spus „ciocul mic, acum noi suntem la putere”. Am impresia că la o altă scară ne lovim de acest lucru, de această meteahnă a politicii românești care nu este doar de acum, este una destul de veche și e o tradiție nefastă pe care o avem în politica românească”, a conchis Vasile Dîncu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *