Skip to content
Politică

Vedeta guvernului Cioloş: „dezvoltatorul” Dâncu şi bănosul lui minister. Mănăstire descâlceşte iţele

Vedeta guvernului Dacian Cioloş: „dezvoltatorul” Vasile Dâncu şi bănosul minister al acestuia. Jurnalistul Silviu Mănăstire descâlceşte iţele noului cabinet.

Ziaristul a vorbit, în ediția de marți a emisiunii ”Dosar de politician”, despre controversatul Vasile Dâncu, proaspăt vicepremier al României în cabinetul Cioloș.

În opinia lui Mănăstire, noul guvern Iohannis-Cioloș este în primul rând Guvernul PSD, potrivit b1.ro.

„Ministerele cu bani ale cabinetului Cioloș au fost cedate unor oameni din sfera de influență a PSD: este cazul ministerelor Transporturilor și Energiei, unde se concentrează aproape toate companiile de stat, care sunt  vacile de muls ale politicienilor. Totuși, vedeta negocierilor este Vasile Dâncu, vicepremier și ministru al Dezvoltării. Dâncu se pregătește să devină inclusiv președintele PSD, dacă Liviu Dragnea va primi condamnarea la închisoare. Blajinul profesor de la Cluj, viclean de altfel, va trebui să gestioneze bugetul ministerului Dezvoltării de ordinul miliardelor de euro și să se asigure că primarii și baronii PSD nu vor rămâne fără bani în anul electoral 2016. Din acest punct de vedere, Dâncu poate deveni repede și el un superbaron sau, pentru că provine din Transilvania, Dâncu riscă să devină un supergrof-PSD.

Vasile Dâncu este profesor la Academia de Informații a SRI, dar își câștigă banii din compania de sondare și cercetare de piață numită IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. IRES face diverse sondaje în care Serviciul Român de Informații este bine și foarte bine văzut de români. O mostră de profesionalism a celor de la institutul IRES sunt alegerile din Republica Moldova, din anul 2010. Atunci, Vasile Dâncu a fost consultantul politic și strategul lui Vlad Filat, fostul premier al Moldovei, cel care a fost filmat într-o partidă de amor de dușmanii săi politici pro-ruși. Institutul IRES a executat în Moldova un exit poll a cărui marjă de eroare cumulată a fost de peste 30 la sută. De exemplu, Vasile Dâncu a măsurat Partidul Comuniștilor la 25 la sută din voturi, dar în final a obținut 39 la sută, iar Voronin era cât pe ce să câștige alegerile. Dâncu a încercat să-și spele rușinea, invocând listele suplimentare și neregulile de la vot”, relatează Silviu Mănăstire.

Mai mult: realizatorul TV a vorbit despre sumele impresionante încasate de către Dâncu de-a lungul timpului.

„Afacerea cu sondaje a lui Dâncu merge destul de bine, mai ales că o parte din bani îi încasează de la instituții publice, ministere sau alte agenții de stat. Dâncu este de fapt un obișnuit al banilor publici încă de pe vremea în care coordona cealaltă casă de sondare, Metro Media Transilvania. Revenind la IRES, Dâncu a făcut venituri în 2009, anul de debut al afacerii, de 270 de mii de euro cu un singur angajat. În 2011, Dâncu deja încasează peste 500 de mii de euro, iar în 2012 și 2014 câte 1 milion de euro în fiecare an. Compania IRES obișnuiește să câștige diverse contracte la instituții publice conduse de prietenii lui Dâncu: un exemplu este contractul de la Ministerul Dezvoltării primit în martie 2014, când ministerul era condus de Liviu Dragnea. IRES a primit 80 de mii de euro (o sumă uriașă pentru piața sondajelor) pentru a evalua impactul pe care l-a avut campania de publicitate făcuta de Ministerul Dezvoltării pentru programele europene. Ministerul a cheltuit sume uriașe pentru publicitate. Evident, Ministerul Dezvoltării și Dragnea nu au publicat niciodată acest studiu făcut de Vasile Dâncu. Asta pentru că Dragnea, dar și Dâncu, nu cred în transparență; ei cred doar în banii statului care pot fi sifonați (afacerea Teldrum).

În fine, Vasile Dâncu, prin IRES, a mai încasat un mizilic de 200 de mii de euro de la compania ENEL Muntenia, unde statul mai are acțiuni, și 10 mii de euro de la Ministerul Muncii, condus de Rovana Plumb de la PSD. Alți bani pentru IRES au venit de la Constanța, de la Institutul Grigore Antipa. Evident, contractele dintre IRES și Serviciul Român de Informații nu pot fi găsite în sistemul de licitații național.

Aceste afaceri făcute prin IRES nu sunt decât vârful vizibil al ocupațiilor lui Vasile Dâncu, proaspătul vicepremier al României. Dâncu este sau a fost, încă nu e clar, mogul de presă, adică unul dintre patronii televiziunii transilvănene Look TV. Vasile Dâncu și fostul ministru Ioan Rus au devenit moguli de presă la Cluj, unde și-au înființat un trust de presă cu banii controversatului Arpad Paszkany, fostul patron al echipei de fotbal CFR Ecomax”, a încheiat Silviu Mănăstire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *