Skip to content
Politică

Venezuela este în prag de REVOLUȚIE. Parlamentul A IEȘIT de sub autoritatea președintelui Nicolas Maduro EXCLUSIV

aljazeera.com

Oficiul de Control al Activelor Străine (Office of Foreign Assets Control (OFAC) al Departamentului Trezorieriei din SUA a impus duminică, 31 iulie, sancțiuni împotriva lui Nicolas Maduro și a altor oficiali ai regimului de la Caracas, în urma represiunilor violente puse în practică sâmbătă, 30 iulie, de forțele de ordine venezuelene împotriva protestatarilor din capitală și alte orașe. Astfel, toate activele lui Nicolas Maduro din jurisdicția SUA au fost înghețate, iar cetățenilor SUA li s-a interzis să aibă raporturi de afaceri cu președintele și exponenții regimului autoritar din Venezuela.

”Acțiunile ilegitime de ieri (sâmbătă, 30 iulie, n.r.) confirmă că Maduro este un dictator care nu ia în seamă voința poporului Venezuelei. Sancționându-l pe Maduro, Statele Unite își fac clară opoziția față de politicile regimului său și susținerea pentru poporul Venezuelei care caută să-și reîntoarcă țara spre o democrație deplină și prosperă (…) Oricine va lua parte la ilegitima Adunare Națională Constituantă se poate expune la ulterioare sancțiuni ale SUA pentru rolul lor în subminarea proceselor și instituțiilor democratice din Venezuela”, a comunicat Secretarul Departamentului Trezoreriei, Stephen T. Mnuchin în comunicatul oficial al instituției, făcut public de Globalsecurity.org.

La Caracas există o dualitate a puterii de stat din iunie. Opoziția poate prelua întreaga autoritate

Manifestațiile de protest ale formațiunilor politice de opoziție, care dețin majoritatea în Parlamentul de la Caracas, au început pe 1 aprilie 2017, după ce Tribunalul Suprem de Justiție de la Caracas a preluat funcția legislativă de la Adunarea Națională, parlamentul legitim al țării. Instituția judiciară supremă din Venezuela a luat, de asemenea, măsuri de restricționare a imunității parlamentarilor din partidele de opoziție. Chiar dacă măsura abuzivă a fost anulată pe 1 aprilie, parlamentul din Venezuela fiind repus în drepturi, manifestațiile de protest care durează din 2014 au crescut în participare și intensitate, devenind tot mai violente.

Între timp, la Caracas s-a creat o dualitate a puterii de stat. Pe 20 iunie președintele parlamentului Julio Borges, liderul partidului ”Justiția mai întâi” (Primero Justicia), a anunțat activarea a două articole din Constituția țării, 333 și 350, care statuează dreptul cetățenilor Venezuelei de a răsturna o guvernare care violează valorile, principiile și garanțiile democratice și comit abuzuri împotriva drepturilor omului. Opoziția a cerut protestatarilor să-și continue acțiunile de contestare a președintelui Maduro, conform ziarului din Venezuela La Patilla. Există, de asemenea, planuri pentru crearea unui guvern alternativ celui controlat de Maduro. Aceste planuri ar putea fi puse în practică dacă opoziția reunită Unidad (Unitatea) va începe să numească noi șefi ai instituțiilor guvernamentale din Venezuela.

Parlamentul ales legitim de la Caracas ÎL SFIDEAZĂ pe Maduro și îi cere demisia

Guvernul bolivarian al lui Maduro a organizat sâmbătă, 30 iulie, alegeri pentru o ”Adunare Națională Constituantă” care să modifice Constituția țării în sensul instituirii unui regim politic autoritar, dizolvând actualul parlament al țării dominat de opoziție.

Marți, 1 august, Parlamentul de la Caracas a emis o hotărâre prin care a anulat ”alegerile frauduloase și rezultatele acestora”, informează La Patilla.

”Asistăm la cea mai gravă fraudă din istorie. Niciodată nu am avut o fraudă electorală atât de grotescă precum cea pe care au intenționat să o înainteze Nicolas Maduro și slugile acestuia, ceea ce s-a intenționat a fost impunerea unei minciuni. (…) Venezuela știe că ceea ce ne dorim este un nou Președinte. Este o mare minciună, în situația în care s-a pomenit poporul nostru duminică – ceea ce Maduro numește ”participare” este frica semănată într-un popor, în rândurile funcționarilor publici care nu au strâns mai mult de 2.400.000 de voturi (populația Venezuelei e de 31 de milioane de oameni, n.r.), 16 morți într-o zi și 131 de morți care vin din urmă”, a declarat deputatul venezuelean Juan Miguel Matheus în ședința de marți, 1 august, a parlamentului țării, potrivit sursei citate. (traducerea din limba spaniolă aparține redacției PS News).

Venezuela atrage 95% din veniturile statului din exporturile de petrol, iar rezervele valutare ale țării sunt în scădere vertiginoasă și se apropie de 10 miliarde de dolari. Hiperinflația din ultimii ani, prognozată de FMI la 1134% în 2017 a făcut ca prețurile să explodeze, iar nivelul de trai al populației țării scade brusc începând din 2016.

În condițiile escaladării luptelor de stradă din ultimele zile, asupra Venezuelei planează riscul ca situația internă să devină incontrolabilă într-un orizont de timp previzibil, augmentând temerile comunității internaționale că în această țară ar putea izbucni un război civil.

1 comentariu la “Venezuela este în prag de REVOLUȚIE. Parlamentul A IEȘIT de sub autoritatea președintelui Nicolas Maduro EXCLUSIV

  1. Daca nu facem ce zice SUA si UE, ajungem ca Venezuela! Poate mai rau! Cu teritoriul ciuntit, ca-n 1940! Asa ca, mai usor cu pianul pe scari! In Venezuela li s-a urat cu binele si vor capitalism salbatic de tip latino american, cu SUA la timona!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *