Skip to content
Republica Moldova

Venezuela: Adversarul lui Maduro, Juan Guaido, susține că armata ar fi trecut de partea opoziției

Liderul autodeclarat al Venezuelei Juan Guaido a anunţat marți că a început „faza finală” a unui plan de a-l răsturna pe preşedintele Nicolas Maduro, iar armata a ales să treacă „de partea corectă”.  În replică, guvernul de la Caracas susține că „situația e sub control”, relatează CNN, conform digi24.ro.

Juan Guaido a făcut anunţul marţi, alături de liderul opoziţiei, Leopoldo Lopez, dar şi de membri ai forţelor armate într-un videoclip filmat în zorii zilei și postat pe Twitter.

Poporul Venezuelei a iniţiat sfârşitul uzurpării”, a declarat el într-un mesaj ulterior Twitter.

În acest moment mă întâlnesc cu principalele unităţi militare ale forţelor noastre armate, începând faza finală a Operaţiunii Libertate”, a mai anunțat Guaido.

Juan Guaido a susţinut că se afla la baza aeriană La Carlota din Caracas şi şi-a chemat susţinătorii să se adune acolo.

Potrivit CNN, s-a tras cu gaze lacrimogene în afara bazei la Carlota, dar nu e clar cine sunt autorii tirurilor.

În ceea ce-l privește pe Leopold Lopez, liderul opoziției, el era în arest la domiciliu, dar a afirmat, la rândul său, pe Twitter, că a fost eliberat de personal militar, ceea ce sugerează că cel puțin o parte a armatei s-a alăturat tentativei de a-l răsturna pe Maduro. Nu este însă clar deocamdată cât de amplu este acest sprijin în rândurile armatei, notează CNN.

Ulterior, într-o declarație pentru CNN în spaniolă, Juan Guaido a confirmat că Maduro a pierdut sprijinul armatei.  „Au fost blocate comunicațiile între liderii civili și forțele democratice ale Venezuelei, dar am reușit să trecem peste asta”, a declarat Guaido.

E o veste minunată pentru întreaga țară că forțele armate ale Venezuelei au făcut acest pas. E fundamental nu numai pentru tranziție, dar și pentru recăpătarea suveranității Venezuelei. Suntem alături de parlamentarii noștri, de armată și în curând vom fi alături de populație. Suntem deciși să câștigăm libertatea pentru țara noastră”, a spus Juan Guaido.

Referitor la Leopoldo Lopez, Guaido a explicat: „Am decretat amnistia și eliberarea din închisoare a politicienilor. Este începutul eliberării liderilor politici și a militarilor”.

Un purtător de cuvânt al guvernului lui Nicolas Maduro a reacționat la anunțul lui Juan Guaido și a scris pe Twitter că unii membri ai armatei din Venezuela s-au alăturat unei tentative de lovitură de stat.

Vă informăm, popor al Venezuelei, că în acest moment ne confruntăm și dezactivăm un număr mic de trădători militari care vor să dea o lovitură Constituției și păcii în Republică”, a declarat vicepreședintele pentru comunicare, Jorge Rodriguez. Într-un mesaj ulterior el le-a cerut oamenilor să fie în alertă maximă și a adăugat: Vom câștiga.

Pe de altă parte, Rodriguez a cerut populației să meargă la Palatul Miraflores, sediul oficial al Președinției, pentru „a apăra pacea”.

Un alt membru al guvernului lui Maduro, viceministrul Isbemar Jimenez, a declarat pentru CNN că situația este sub control și că „toate garnizoanele militare îl sprijină pe președintele Nicolas Maduro”.

CNN notează că sunt câteva lucruri diferite în anunțul video făcut marți de Juan Guaido, în raport cu precedentele sale declarații din ultimele patru luni.

În primul rând, Guaido a apărut alături de membri ai armatei, destul de numeroși, în zori, lângă o bază militară.

În al doilea rând, se afla alături de liderul opoziției, Leopoldo Lopez, care nu s-ar fi putut afla acolo, alături de Guaido, decât dacă armata sau altcineva ar fi ajutat la eliberarea sa.

În alt treilea rând, guvernul lui Maduro insistă că totul este sub control, dar în același timp, spune că trebuie înăbușită o „lovitură”. Exagerează de obicei în privința acțiunilor oponenților, dar nu era cazul acum.

În fine, colaboratorii lui Maduro le-au cerut susținătorilor să iasă în stradă și să vină la palatul prezidențial, ceea ce echivalează cu un fel de mentalitate de asediu. Orele următoare vor lămuri dacă este vorba de încă o etapă în declinul treptat al Venezuelei, dacă este vorba de o schimbare pașnică mult așteptată sau dacă lucrurile vor lua o întorsătură urâtă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *