Veniturile din exporturile de gaze au fost superioare sumelor achitate pe importuri

gazoduct
Sursa foto: Freepik

Companiile din domeniul gazelor naturale au obținut, în primele 9 luni ale acestui an, venituri nete de 45 milioane de lei din exportul și importul de gaze, în pofida faptului că România a fost importator net de gaze, volumul importurilor fiind superior cu peste 2 TWh celui al exporturilor, arată date analizate de Profit.ro.

În primele 3 trimestre ale acestui an, România a importat 12,36 TWh și a exportat 10,25 TWh de gaze, și, în pofida acestui fapt, suma totală achitată pentru importuri, de 2,668 miliarde lei, a fost inferioară celei încasată pentru exporturi, de 2,713 miliarde lei.

Explicația: Prețul mediu al gazelor exportate a fost cu aproape 44 lei/MWh sau 20% peste cel plătit pe cele importate în primele 9 luni ale acestui an, un MWh fiind importat la un preț mediu de 227 lei și exportat la unul de 270 lei.

Dacă în luna ianuarie România a exportat mai multe gaze decât a importat, iar veniturile din export au fost superioare celor din import, au urmat 4 luni în care volumul, dar și veniturile exporturilor de gaze au fost inferioare celor aferente importurilor.

Situația s-a inversat din nou începând cu luna iunie, România redevenind până în septembrie exportator net de gaze.

Singura lună în care prețul de import a fost net superior celui de export a fost martie, cât un MWh a intrat în România la un preț de 273 lei și a ieșit la un preț de 225 lei. În aprilie, prețul de import a fost aproape identic cu cel de export, de circa 215 lei/MWh.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL