Skip to content
Politică

Verdict dur al lui SRS despre ”caracatița serviciilor secrete”. Ce megafuncție ar putea ocupa Maior

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu comentează, pe blogul personal, situația din SRI, rămas fără șef după ce George Maior și-a prezentat demisia.

Sorin Roșca Stănescu sugerează că plecarea lui Maior din fruntea SRI nu este doar o decizie unilaterală a acestuia, întrucât acesta a plecat în unma unor gesturi controversate ale acestuia, precum amenințările la adresa Curții Constituționale.

„George Maior, iata, se desparte de noi. Cel mai longeviv sef de serviciu secret paraseste puntea. Urmandu-l, la scurt timp, pe Traian Basescu. Vezi Doamne, a demisionat. Numai ca ”demisia” s-a produs la doar o zi dupa ce domnul Maior a calcat rau de tot pe bec. Amenintand Curtea Constitutionala a Romaniei. Afirmand, pe sleau, ca presa este infestata cu ofiteri acoperiti. Recunoscand ca este controlat de serviciile secrete ale altor state. Cel mai popular sef al celui mai popular serviciu secret – cel putin in cercetarile de piata furnizate de aceleasi institute care il creditau si pe Traian Basescu si, mai tarziu, pe Victor Ponta – ne paraseste. Indreptandu-se intr-o directie necunoscuta. Sper sa nu fie instalat ambasadorul Romaniei la Washington, asa cum se aude, pentru ca atunci va fi, sarmanul domn Maior, deconspirat”, a scris Sorin Roșca Stănescu pe blog.

Acesta amintește că România are cei mai multi ofiteri pe cap de locuitor din lume, după Statele Unite ale Americii.

„Cand domnul Klaus Iohannis va fi incheiat evaluarea serviciilor secrete, va ajunge la concluzia ca suntem, la acest capitol, multiplii campioni. La nivel mondial. Spionajul intern al Romaniei are cei mai multi ofiteri pe metru patrat şi pe cap de locuitor din tot ceea ce exista pe mapamond. Iar ca numar, atentie, vine imediat dupa prima putere mondiala, Statele Unite ale Americii. Om fi noi un stat de frontiera al NATO si al UE, dar un asemenea lux si, in acelasi timp, un asemenea risc de a plati atat de multi spioni interni, nu cred ca ne mai putem permite mult timp”, precizează Sorin Roșca Stănescu.

Jurnalistul consideră că multitudinea de agenți ai SRI nu se justifică, acesta punând sub semnul întrebării performanțele serviciului și evidențiind acțiunile sale controversate.

„Cinstind vorbind, nici eu, nici altcineva, nu a auzit nimic despre vreun caz de atentat serios dejucat de Serviciul Roman de Informatii si nici de vreo grupare cu adevarat periculoasa prinsa de SRI si trimisa dupa gratii din motive de terorism. Singura exceptie, care insa s-a dovedit a fi o mare farsa, este Omar Hayssam, pe care Serviciul Secret al Romaniei l-a lasat, bine mersi, sa plece din tara si sa-şi petreaca mult timp afara, fara ca, nici in prezent, substratul acestei volatilizari sa nu fi fost elucidat.

In rest, sunt de notorietate. Sutele de inregistrari ale unor convorbiri telefonice „scapate” in presa, uriasul scandal al inchisorilor CIA de pe teritoriul Romaniei, faimoasele biletele ale generalului cu doua stele Florian Coldea, prin care erau urmariti judecatori de la Curtea Constitutionala, cazul Robert Turcescu si, sa nu mai vorbim despre multitudinea de societati acoperite, gen cele detinute de Sebastian Ghita sau de Irina Socol, care au poluat si polueaza, extrem de grav, economia de piata romaneasca. In numele SRI, domnul George Maior, ridicat pe un nemeritat piedestal, tocmai de cei care, astazi, la o zi dupa demiterea sa, il critica mai vatos, si-a permis sa afirme ca o prevedere constitutionala, cea privind suspendarea presedintelui, reprezinta un pericol la siguranta nationala. Si asta in timp ce principala sarcina a SRI este sa apere Constitutia. Cea existenta. Nu Constitutia din capul unora sau altora”, scrie Sorin Roșca Stănescu.

În final, jurnalistul susține că o reformă a serviciilor secrete va trebui să aibă în vedere nu doar numărul agenților, ci și menirea lor, atrăgând atenția asupra faptului că serviciile secrete au devenit mai importante decât statul.

„Cand si daca va incepe o reforma a serviciilor secrete, va trebui avut in vedere nu numai reducerea numarului acestora, nu numai reducerea numarului angajatilor fiecarui serviciu in parte, ci si menirea lor. Limitele pana unde pot merge aceste servicii, intr-o democratie.

Va fi greu pentru Klaus Iohannis, in masura in care caracatita serviciilor secrete a devenit, cu timpul, mai puternica decat statul insusi!”, este de părere Sorin Roșca Stănescu.

Sursa foto: ampress.ro

1 comentariu la “Verdict dur al lui SRS despre ”caracatița serviciilor secrete”. Ce megafuncție ar putea ocupa Maior

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *