Skip to content
Politică

VERDICTUL unui politolog cunoscut: ce îi ASEAMĂNĂ pe Dragnea, Tăriceanu și Nicolae Ceaușescu! EXCLUSIV

http://inquamphotos.com

Deși experții Comisiei de la Veneția au șers pe jos cu așa-zisa ”reformă” a Justiției, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu se vor face că plouă și vor agita ”teza” ceaușistă a ”neamestecului în treburile interne ale țării”, susține, în exclusivitate pentru PSnews.ro, politologul și profesorul Andrei Țăranu.

De asemenea, Țăranu avertizează că liderii PSD-ALDE urmează, pas cu pas, scenariile iliberale din Polonia și Ungaria. Vă prezentăm declarațiile politologului.

Cum plagiază PSD-ALDE iliberalismul din Polonia și Ungaria

”În pofida raportului nimicitor al experților Comisiei de la Veneția și în ciuda criticilor dure lansate în cadrul dezbaterii privind România de la Strasbourg, ‹narațiunea› pe care o va lansa coaliția PSD-ALDE va fi similară cu cele deja susținute în Ungaria și în Polonia. Adică, PSD și ALDE vor transmite poziții ‹independentiste› asemănătoare tezei pe care o flutura obsesiv dictatorul Nicolae Ceaușescu: ‹neamestecul în treburile interne ale țării›. În bună măsură, mă aștept ca liderii coaliției să își accentueze discursurile ‹independentiste›, populiste, încercând să le ‹lipească› de tematica aferentă Centenarului. Așadar, narațiunea PSD-ALDE va fi împrumutată, din nou, de la puterile iliberale.

Riscul colapsului

Totuși, analizând cazul Poloniei, am văzut că acest tip de discurs își ratează efectele scontate dacă nu este dublat de o serie de avantaje economice, avantaje care să vizeze largi segmente ale populației. Finalmente, în lipsa acestor avantaje, propaganda devine ineficientă, clachează. Or, aceasta este o veste foarte, foarte proastă pentru PSD-iști, fiindcă e evident că mult lăudata creștere economică s-a domolit, iar ‹narațiunile› coaliției nu pot schimba realitățile economice. Insistând cu discursuri populiste, naționaliste, fără însă a le dubla cu avantaje economice, guvernarea PSD-ALDE riscă să intre în colaps.

Cum va reacționa Bruxelles-ul?

De la Bruxelles nu vor fi lansate foarte multe atacuri dure la adresa puterii de la București, fiindcă urmează o campanie electorală destul de ‹naționalistă› – spun asta în sensul că, la nivelul întregii Uniuni Europene, se înregistrează o creștere semnificativă a partidelor populiste, naționaliste, fapt care va genera o tematică aparte pentru această campanie electorală. În condițiile în care campania se apropie cu pași repezi, nu cred că în această perioadă vor fi lansate multe reacții tranșante privitoare la derapajele puterii de la București. Însă această perioadă de ‹amorțeală› în ceea ce privește România este foarte scurtă. Când se va termina campania electorală, sunt ferm convins că atât PPE cât și PES vor avea grijă să-i taxeze cu duritate pe cei care au călcat pe becul Uniunii Europene”, a declarat Andrei Țăranu, în exclusivitate pentru PSnews.ro.

1 comentariu la “VERDICTUL unui politolog cunoscut: ce îi ASEAMĂNĂ pe Dragnea, Tăriceanu și Nicolae Ceaușescu! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *