Skip to content
Constanța Știri locale

Vergil Chițac, despre plajele lărgite din Mamaia: Marea se va așeza în timp

psnews.ro

Vergil Chițac, primarul Constanței, a declarat că proiectul de lărgire a plajei din Mamaia a fost gândit în urmă cu ani de zile și este administrat de Ministerul Mediului, iar acesta se referă la următorii 50 de ani.

E dificil pentru mine să explic cum a fost gândit proiectul acum câțiva ani de zile, care proiect este administrat de Ministerul Mediului prin Apele Române, eu fiind la Primăria Constanța, însă ce pot să vă spun este următorul lucru. Acesta este un proiect pentru următorii 50 de ani. Acum nouă, într-adevăr, ni se pare că plaja este lată, probabil că e o certitudine că atunci când intrăm în apă se adâncește brusc, deci panta este mare, însă sistemul acesta mare-nisip este unul dinamic”, a spus edilul la postul B1TV.

Iarna, de exemplu, plaja se scurtează pentru că apar furtunile și vântul puternic împinge apa spre țărm. Pe de altă parte, Dunărea varsă în permanență aluviuni în Marea Neagră. Curentul predominant în Marea Neagră, pe coasta aceasta vestică unde suntem situați noi, este de la nord, la sud. Revin și spun, sistemul este dinamic, marea se va așeza în timp, asta este ceea ce vedem noi acum”, a spus primarul Constanței.

Vergil Chițac a povestit că, pe vremea când erau copil, plajele din zona Mamaia Nord aveau dimensiuni asemănătoare cu cele de astăzi: „Nu trebuie să fim așa cârcotași”. Întrebat dacă știe ceva de speculațiile potrivit cărora ar urma să apară un nou șir de hoteluri sau blocuri pe plajă, edilul a respins ipoteza: „Dacă mă întrebați pe mine, vă spun că nu e posibil așa ceva, e o teorie a conspirației, care n-are niciun fundament. Păi unde să se facă blocurile, pe plajă? Nu se poate pentru că este împotriva legii”.

Este adevărat că dacă stai la o terasă acum, pe faleză, marea ți se pare prea departe – sigur, în comparație cu ceea ce a fost. Am citit că se spune că investitorii au fost mutați mai în spate, e un fel de a se autovictimiza, că nu este adevărat. Ei au avut niște contracte de închiriere a plajelor și contractele trebuie să respecte vechile amplasamente pentru că legal nu s-a putut altfel. Plaja încă nu s-a recepționat, vorbim de 70 de hectare de plajă ce se adaugă la teritoriul național și, conform legii, trebuie recepționată de la constructor.

După ce se va recepționa, este clar că va trebui cadastrată și după aceea trebuie înregistrată la Oficiul de Cadastru, trebuie intabulată. Abia după ce se fac toate operațiunile acestea, care sunt consumatoare de timp, se vor putea regândi contractele comerciale, care, din câte știu, expiră anul acesta și anul viitor pentru toți cei care au închiriat plajele de la Apele Române Dobrogea Litoral, și bineînțeles că vor fi noi licitații și se vor acorda sectoarele de plajă în toată plenitudinea lor”, a mai precizat primarul Vergil Chițac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *