Skip to content
Puterea Știrilor Video

Vergil Chițac îl taxează dur pe primarul Constanței: De ce ar investi un privat dacă tu nu investești ca primărie în orașul tău?

https://www.facebook.com/chitac.vergil https://www.facebook.com/chitac.vergil
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, candidatul PNL la primăria Constanței, Vergil Chițac vorbește despre stadiul lucrărilor de renovare la Cazinoul din Constanța. „Probabil că trebuie studiat de către oamenii legii, a fost dat unor privați, după aceea a fost adus înapoi, din câte știu eu, starea în care a fost adusă înapoi în patrimoniul Constanței a fost foarte degradată față de starea ei inițială și aici avem o problema”, amintește acesta.

”Cazinoul a fost un activ al Constanței. Administrația PSD-istă a Constanței nu s-a îngrijit de el. Probabil că trebuie studiat de către oamenii legii, a fost dat unor privați, după aceea a fost adus înapoi, din câte știu eu, starea în care a fost adusă înapoi în patrimoniul Constanței a fost foarte degradată față de starea ei inițială și aici avem o problema.

" "
" "

Vechiul primar spunea că el nu are bani să repare Cazinoul. Deci, cât de ironic este și stupid să spui că nu ai bani să repari cazinoul, să-l restaurezi, că este o operă arhitectonică după modelul Art Nouveau, deci aici trebuie o restaurare nu o simplă reparație. Cum să spui așa ceva când toată chestia asta costă în jur de 10-20 milioane de euro, iar de atunci până acum numai partea de investiții a orașului a fost peste 800 de milioane. Adică nu găseai 15 milioane de euro să repari Cazinoul.

S-a plimbat de la Ana la Caiafa, a ajuns la Compania Națională de Investiții pentru că primăria a pretextat tot așa că noi nu avem bani să reparăm cazinoul și a fost licitată lucrarea de mult ori, cred că știți, a scris și presă, că a fost contestată.

În fine, s-a terminat, a fost atribuită lucrarea, finanțată de Guvernul Liberal și i s-a dat drumul. Am fost la Cazino acum câteva săptămâni alături de premierul Orban. Eu acolo mi-am făcut nunta în 1984 și doamna care se ocupă de partea de arhitectură mi-a zis: <<Dacă aveți o poză de când v-ați făcut nuntă, să vedem cum arată>>. Au nevoie de documente să facă o restaurare adevărată și orice element, orice poză pentru ei este importantă” spune Chițac.

Tot acesta spune că potențialul Constanței este uriaș, amintind de toate bogățiile regăsite în capitalei Dobrogei.

Gândiți-va așa: în Constanța avem port, poarta prin care mărfurile intră, ies sau tranzitează. Cel mai mare port de la Marea Neagră: portul Constanța. Constanța are, spuneați turism, e adevărat, și numai 2 luni pe an, care poate fi extins. Constanța are o legătură cu Bucureștiul, rutieră și feroviară excelentă. În București, care produce 25% din PIB-ul României, deci este cel mai important centru economico-financiar și având legătură asta excelentă, câteva afaceri se puteau extinde în Constanța, dar nu s-a întâmplat lucrul ăsta” .

Constanța are și canalul Dunăre-Marea Neagră, deci nu este niciun oraș din țara asta de dimensiunea asta, nici Clujul, nici Timișoara, nici Iașiul care să aibă infrastructura asta atât de importantă. În ciuda acestui lucru, Constanța este sub nivelul orașelor pe care le-am menționat. De ce? Pentru că a decăzut din punct de vedere economic” spune candidatul PNL.

În continuarea interviului, Vergil Chițac vorbește despre investițiile economice necesare orașului portuar.

„Prima grijă a unui primar, sau dacă vreți, cel mai important lucru, este, când ești primar, să ai un sector economic privat dinamic, indiferent cât bitum ai tu acumulat pe străzi, dacă nu ai un sector economic privat dinamic, orașul nu se dezvoltă. Aici este cheia. În momentul în care ai investiții private, ai locuri de muncă. Privatul a venit, ți-a creat locuri de muncă, ai salarii bine plătite, salariile se cheltuiesc în oraș, deci dau locuri de muncă și pe orizontală, deci oamenii ce fac cu banii?

Cheltuiesc pe bunuri sau pe servicii în orașul lor. Deci dau locuri de muncă pe orizontală, o parte din impozitul pe salariu destul de mult, 43,5% dacă nu mă înșel, alimentează bugetul orașului. 43,5% din impozitul pe salariu se duce direct la bugetul orașului. Deci ești extrem de interesat să ai investiții care creează locuri de muncă, asta înseamnă bani, banii se cheltuiesc în oraș și bineînțeles că îți alimentează și bugetul. Aici, lucrurile sunt clare. Așa trebuie făcut. Ca să vină privații trebuie să investești tu în orașul tău. De ce ar investi un privat dacă tu nu investești ca primărie în orașul tău?

Viziunea mea este următoarea, pe următoarele direcții: facem investiții publice în Constanța, din bani publici sau din fonduri europene nerambursabile pentru a dezvolta orașul. Pentru că investițiile publice atrag și investițiile private. Uitați-vă în orașele unde vedeți investiții private, uitați-vă câte proiecte europene sunt și câte investiții publice sunt. Deci unii banii îi atrag și pe ceilalți. Și atunci tu trebuie să investești în infrastructura de transport pe de o parte, și trebuie să faci cumva ca, poate o să venim ca transportul să nu mai fie congestionat cum este în momentul asta în Constanța.

Trebuie să faci pasaje subterane, trebuie să faci paralele, trebuie să faci poduri, trebuie să faci cumva să dezvolți trama stradală că trebuie să ai o viziune de dezvoltare al orașului, spre zone care încă n-au fost exploatate. Asta înseamnă un nou plan urbanistic general, o nouă tramă stradală, unde ne ducem, cum se va circula. Dar în același timp dacă vrei să faci un parc industrial în Constanța și l-am delimitat, duce acolo toate utilitățile, infrastructură, de canalizare, de apă, de electricitate, de gaz, pentru că privatul trebuie să îl atragi cumva. Asta pe de o parte, investițiile publice. Pe de altă parte trebuie să faci un regulament de facilități fiscale. Sigur, numai cât îți permite legea iar aici administrația publică e destul de constrânsă. Însă facilitățile fiscale constau în deosebi în scutiri de taxe și impozite. Dumneavoastră vreți să investiți în Constanța, eu va spun ok, veniți aici, în parcul industrial, treceți, incubați-vă, aveți terenul, dacă într-adevăr investiția depășește o valoare, nu știu, luați-o cu titlu de exemplu, de 20 de milioane de euro și creați locuri de muncă, atunci aveți scutiri de impozite timp de 5 ani de zile.

Nu plătiți impozit la Primărie pentru că ați creat locuri de muncă și au circulat banii prin oraș. În același timp, trebuie ca oamenii ăștia să nu-i mai muți dintr-o parte în alta și primăria să alerge să le obțină avizele. Ghișeu unic pentru investitori, că dacă îi trimiți dintr-o parte în altă își pierd oamenii răbdarea și spun <<Dom’le ești neserios, mai bine nu și mă duc în altă parte unde condițiile sunt mai favorabile.>> a încheiat acesta.

" "

1 comentariu la “Vergil Chițac îl taxează dur pe primarul Constanței: De ce ar investi un privat dacă tu nu investești ca primărie în orașul tău?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *