Skip to content
Politică

Verhofstadt: Comisia este o eroare pentru guvernarea europeană

medierenet.ro

Guy Verhofstadt, unul dintre pilonii taberei care militează pentru o integrare mai mare a Uniunii Europene, a criticat dur actualul sistem de conducere.

Fostul premier belgian, actual negociator șef pentru Brexit din partea UE, a spus că „nu mai este posibil” ca fiecare stat membru al Uniunii să aibă un reprezentant în viitorul Executiv european, care trebuie să aibă o componență redusă și mai eficientă, de „12 până la 15 persoane”.

" "

Dacă propunerea lui Verhofstadt va fi adoptată, aceasta ar face ca cel puțin 12 state membre să nu mai fie reprezentate în Guvernul UE.

Verhofstadt a acordat un interviu pentru Die Zeit unde a expus o serie de soluții ce ar salva Uniune Europeană, care  „nu poate supraviețui” în actuala organizare.

„Cea mai mare problemă este că UE este încă o federație de state bazată pe unanimitate. Nu avem o uniune adevărată, deși toată lumea vorbește despre Uniunea Europeană”, a spus belgianul.

„Avem o federație de state care este guvernată mai mult în weekenduri,” potrivit evz.ro

Liderul european a sugerat adoptarea unui stil federal de guvernare asemănător celui din Germania, „unde regiunile își păstrează independența dar vârfurile ierarhiei primesc competențe în anumite domenii politice”.

Verhofstadt a afirmat că șefii de state încearcă deseori să hotărască politica UE „în mod unanim” la Bruxelles, însă acest lucru trebuie să înceteze.

„Trebuie să abolim Comisia Europeană pentru a salva UE”, a conchis el.

Comisia este o eroare pentru guvernarea europeană. Propunerea mea: Avem nevoie de un guvern european mic, din 12 până la 15 persoane.”

Politicianul a explicat că nu este posibil ca toate statele să aibă reprezentanți în viitorul guvern, ceea ce va crea membri UE de mâna a doua.

Trebuie să încetăm cu ideea stupidă că că fiecare țară trebuie să aibă un reprezentant într-un astfel de guvern. Dacă mâine Macedonia, Muntenegru sau Serbia devin membre UE, asta înseamnă că trebuie să le acordăm dreptul la propriul lor comisar? Nu e posibil.

Verhofstadt preconizează ca UE să fie condusă de două corpuri legiuitoare: un parlament european lărgit, care să-i reprezinte pe cetățeni, și „un fel de Senat care să reprezinte statele membre”.

Cele două camere ar urma să nominalizeze șeful guvernului, ca în orice sistem democratic.

LOGO_ALDE_ nou Norica

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *