Skip to content
Politică

Verhofstadt: Comisia este o eroare pentru guvernarea europeană

medierenet.ro

Guy Verhofstadt, unul dintre pilonii taberei care militează pentru o integrare mai mare a Uniunii Europene, a criticat dur actualul sistem de conducere.

Fostul premier belgian, actual negociator șef pentru Brexit din partea UE, a spus că „nu mai este posibil” ca fiecare stat membru al Uniunii să aibă un reprezentant în viitorul Executiv european, care trebuie să aibă o componență redusă și mai eficientă, de „12 până la 15 persoane”.

Dacă propunerea lui Verhofstadt va fi adoptată, aceasta ar face ca cel puțin 12 state membre să nu mai fie reprezentate în Guvernul UE.

Verhofstadt a acordat un interviu pentru Die Zeit unde a expus o serie de soluții ce ar salva Uniune Europeană, care  „nu poate supraviețui” în actuala organizare.

„Cea mai mare problemă este că UE este încă o federație de state bazată pe unanimitate. Nu avem o uniune adevărată, deși toată lumea vorbește despre Uniunea Europeană”, a spus belgianul.

„Avem o federație de state care este guvernată mai mult în weekenduri,” potrivit evz.ro

Liderul european a sugerat adoptarea unui stil federal de guvernare asemănător celui din Germania, „unde regiunile își păstrează independența dar vârfurile ierarhiei primesc competențe în anumite domenii politice”.

Verhofstadt a afirmat că șefii de state încearcă deseori să hotărască politica UE „în mod unanim” la Bruxelles, însă acest lucru trebuie să înceteze.

„Trebuie să abolim Comisia Europeană pentru a salva UE”, a conchis el.

Comisia este o eroare pentru guvernarea europeană. Propunerea mea: Avem nevoie de un guvern european mic, din 12 până la 15 persoane.”

Politicianul a explicat că nu este posibil ca toate statele să aibă reprezentanți în viitorul guvern, ceea ce va crea membri UE de mâna a doua.

Trebuie să încetăm cu ideea stupidă că că fiecare țară trebuie să aibă un reprezentant într-un astfel de guvern. Dacă mâine Macedonia, Muntenegru sau Serbia devin membre UE, asta înseamnă că trebuie să le acordăm dreptul la propriul lor comisar? Nu e posibil.

Verhofstadt preconizează ca UE să fie condusă de două corpuri legiuitoare: un parlament european lărgit, care să-i reprezinte pe cetățeni, și „un fel de Senat care să reprezinte statele membre”.

Cele două camere ar urma să nominalizeze șeful guvernului, ca în orice sistem democratic.

LOGO_ALDE_ nou Norica

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *