PSnews

Ultima Oră

Verhofstadt strânge cu ușa Marea Britanie să păstreze legătura cu UE după Brexit

wiadomosci.wp.pl

Președintele grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, strânge cu ușa Marea Britanie să păstreze legătura cu Uniunea Europeană chiar și după Brexit.

Marea Britanie nu poată rămâne membră cu drepturi depline a Euratom (comunitatea europeană de energie atomică) după ce își va încheia procesul de ieșire din UE, indiferent dacă își dorește acest lucru sau nu, a afirmat miercuri referentul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Totuși, tratatul Euratom ar putea continua să se aplice Marii Britanii dacă Londra ar semna un acord de asociere cu UE după ieșirea sa, a adăugat Verhofstadt.

Chestiunea apartenenței la Euratom a devenit recent una dintre noile linii de front între susținătorii unui Brexit „dur” („Hard Brexit”) și cei ai unui Brexit „ușor” („Soft Brexit”), care se adaugă în special la cea privind autoritatea Curții de Justiție a UE (CJUE).

„În opinia mea, dat fiind faptul că, în Tratatul de la Lisabona (2007), Euratom și UE sunt strâns legate, nu poți să aparții pe deplin Euratom și să nu faci parte din UE. Și asta pentru că supervizarea Euratom face parte din UE, face parte din buget etc.”, a explicat Guy Verhofstadt în fața unei comisii din Parlamentul European.

Euratom este responsabilă de supravegherea activităților nucleare ale celor 28 de state membre ale UE și permite punerea în comun a unor cercetări și finanțări în acest domeniu.

Chestiunea Euratom va fi discutată pentru prima dată în cadrul viitoarei runde de negocieri între Uniunea Europeană și Marea Britanie care va avea loc luni la Bruxelles, a precizat negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, într-o conferință de presă.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi