Veri tot mai fierbinți în România, tot mai des vor fi peste 40 de grade Celsius

caniculă / ANM
Sursă foto: ANM

Valurile de caniculă vor fi tot mai frecvente și tot mai des vom avea peste 40 de grade Celsius în România, avertizează climatologii. Cele mai afectate vor fi sudul și sud-estul României, în timp ce în nord vor fi mai multe furtuni cu grindină de mari dimensiuni, notează digi24.ro.

Sudul țării se topește deja de câteva zile, iar veștile de la meteorologi nu sunt mai bune. Valul de caniculă va persista tot weekendul și se va extinde și săptămâna viitoare, când sunt așteptate și furtuni puternice. Climatologii atrag atenția că din cauza schimbărilor climatice traversăm aceste episoade de vreme extremă. Iar fenomenele se vor accentua pe viitor și în România. Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme: „Valurile de căldură sunt cel mai direct asociate cu schimbările climatice.

Problemele sunt mai complicate când ne referim la grindină de mari dimensiuni sau la furtuni, cum am avut zilele acestea. Ne vom aștepta să observăm din ce în ce mai frecvent astfel de valuri de căldură, în special în timpul verii, să ajungem la 40 de grade și peste 40 de grade și să aibă o durata mai mare. Regiunea de sud și sud-est a României o să fie mai afectate de aceste valuri de căldură. Legat de fenomene extreme cum ar fi grindină sau vântul intens, aici lucrurile nu sunt foarte clare. Există un semn că în viitorul îndepărtat (2070 – 2100) vom avea mai multe furtuni cu grindină de mari dimensiuni în nordul României.”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: