Skip to content
Opinii & Analize

Veselia prosperă ascunsă în proiectul de buget

Când ai timp, să te uiți la proiectul de bugetul pe 2023, zona minorități. Că e foarte veselă secțiunea aia. Li s-a mărit suma. O să ia cu 12,5% mai mult decât în 2022. Cam 47 de milioane de euro. Probabil e vorba despre inflație, că tot 12,5% primesc și pensionarii la punctul de pensie. Faza e că li s-a mărit suma și în 2022, și în 2021 și tot așa. În 2017, de exemplu, suma era de doar 24 de milioane de euro.

Și nu pricep.

Din 2017 până azi, România a pierdut vreun milion de oameni, cea mai mare parte prin emigrare. Greu de crezut că printre ei nu sunt deloc etnici ne-români, nu? Sincer, eu cred că-s destul de mulți. Că e mai ușor să emigrezi în Germania ca etnic neamț, nu? Și e cumva în obiceiul etnic să să emigrezi ca rom.

Ce vreau să zic este că știrile ne arată tot mai puțini cetățeni români de altă etnie decât cea românească, iar bugetul de stat cheltuiește tot mai mult cu puținii rămași aici.

Îți las și niște cifre defalcate, să înțelegi mai bine.

UDMR va primi jumătate din suma aia, cam 20 de milioane de euro.

Asociația Partida Romilor va primi cam 7 milioane de euro

Forumului Democrat al Germanilor va primi cam 5 milioane de euro.

UDMR a obținut la ultimele alegeri 5,7% din voturi. Partida Romilor a luat 0,25%, iar Forumul Germanilor 0,13%.

Deci? Care-i faza? Cum justifică ăștia banii primiți în plus? Cum justifică statul banii alocați în plus? Mai ales că anul ăsta s-au cheltuit și vreo 75 de milioane de euro cu refugiații ucraineni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *