Skip to content
Politică

Veste bună de la Măgurele. A fost testat cel mai puternic laser din Europa

revistasinteza.ro

Directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele, Nicolae Zamfir, a dar vineri noi informații despre laserul de la Măgurele.

Concret, Nicolae Zamfir susține că a fost testată în premieră funcționarea întregului sistem de laser de la Măgurele, iar rezultatele sunt pozitive, informează HotNews.ro.

Oficialul de la Măgurele a afirmat că testarea de vineri s- făcut pe o putere intermediară, de 3 Peta Wati (PW), ceea ce face ca în acest moment România să aibă cel mai puternic laser din Europa.

“Pentru noi, era un punct esențial ca întregul sistem să funcționeze. Vorbim despre un sistem pe 2.000 de metri pătrați: lumina pleacă dintr-o parte a platformei și ajunge în cealaltă trecând prin sute de componente; sunt acei laseri de pompaj care pompează lumină mai multă la mai multă ca să ajungă la aceste puteri uriașe. Deci acum se vede că totul funcționează”, a spus Zamfir.

Totodată, Zamfir a spus sud-coreenii au raportat în anii trecuți o putere de 4 PW, însă acesta este maximul pe care l-au putut obține, în timp ce laserul de la Măgurele urmează să fie testat la putere din ce în ce mai mare, de până la 10 PW.

De aici înainte, urmează să urce încet-încet puterea, până în februarie anul viitor când e planificat ca întreg sistemul să fie testat la 10 PW. În momentul acesta, avem cel mai puternic laser din Europa. Sud-coreenii au raportat anii trecuți o putere 4 PW, dar acesta este maximul, s-au oprit aici”, a mai adăugat Zamfir.

Puteți citi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *