Skip to content
Politică

Veste bună de la UDMR. Ce propune Kelemen Hunor în legătură cu TVA

Veste bună de la Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). Ce propune preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, în legătură cu taxa pe valoarea adăugată (TVA)

Kelemen a declarat, luni, pentru Agerpres, că formațiunea pe care o conduce propune revenirea la TVA de 19%, iar celelalte măsuri fiscale să fie rediscutate și amânate, în funcție de situația macroeconomică a țării.

Politicianul a spus că, față de luna iunie (când Parlamentul a votat Codul Fiscal „aproape în unanimitate”), situația nu s-a schimbat. În acest context, Kelemen consideră că trebuie să se revină la cota fiscală de 19%, așa cum li s-a promis oamenilor în 2010, când s-a spus că va fi vorba de o măsură temporară.

Kelemen Hunor a explicat că reducerea TVA ar însemna un minus la încasări de 8,9 miliarde de lei și o creștere a deficitului în 2016, dar, în același timp, creșterea ratei de colectare a taxei pe valoarea adăugată. Din punctul lui de vedere, Guvernul are responsabilitatea să convingă oficialii europeni că această măsură va crește competitivitatea României și atractivitatea pentru investitori.

„Cele cinci puncte procentuale înseamnă, așa, brut, minus 8,9 miliarde de lei la încasări. Dar eu sunt convins că va crește sau se va reduce această sumă, nu vor fi minus 8,9 miliarde, fiindcă între timp va crește rata de colectare a TVA-ului. Acest lucru înseamnă minus 1,2 la sută din PIB. Într-adevăr, asta înseamnă să avem un deficit mai mare anul viitor decât deficitul prognozat, dar eu cred că este datoria și responsabilitatea Guvernului, a ministrului de finanțe să meargă la Bruxelles, să discute cu oficialii și cu partenerii de acolo și să explice că această reducere de TVA de fapt va crește competitivitatea României, atractivitatea României pentru investitori și, în același timp, sigur, fiecare cetățean va simți acest efect al reducerii TVA”, a declarat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că celelalte măsuri fiscale, care nu vizează fiecare cetățean, pot fi rediscutate sau amânate, în funcție de situația macroeconomică a țării.

„Sunt și alte măsuri care, în totalitate, înseamnă minus 2,3 la sută din PIB, dacă sunt aplicate simultan: reduceri ale activelor, impozitelor pe dividende, (…) desființarea taxei pe construcții speciale, taxa de stâlp cum se numește, și alte măsuri. Eu cred că aceste măsuri pot fi, în acest moment, rediscutate, că aceste măsuri nu vizează fiecare om, fiecare cetățean, dar cota TVA-ului, da. Și se poate spune că celelalte măsuri vor intra în vigoare peste șase luni, peste un an de zile, în funcție de evoluția situației macroeconomice a țării. Deci, din acest punct de vedere, noi considerăm că trebuie să mergem cu TVA-ul așa cum s-a votat, cum a fost acceptat de către Parlament, iar celelalte măsuri fiscale pot fi reașezate, rediscutate, amânate jumătate de an, un an, fiindcă acolo nu este un impact uriaș, nici impactul social, nici impactul financiar nu ar fi prea mare”, a afirmat Kelemen Hunor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *