Skip to content
Politică

Veste bună pentru afacerile cu apartamente: S-a lansat Indicele Imobiliar ANEVAR

profit.ro

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România a anunțat printr-un comunicat de presă faptul că s-a înregistrat o creștere a valorilor de piață pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc din marile orașe.

Conform informațiilor din comunicat, ANEVAR a lansat Indicele Imobiliar ANEVAR ce reprezintă un grafic cu indicele imobiliar rezidențial pentru apartamentele în bloc. Indicele se va calcula pe baza informațiilor din Baza Imobiliară de Garanții, va fi public, gratuit și se va actualiza în fiecare trimestru, potrivit constructiibursa.ro

Pe de altă parte, reprezentații ANEVAR fac precizări referitoare la peisajul creșterilor la nivel de orașe.

„Dintre oraşele analizate, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Iaşi, unde valorile de piaţă pe metru pătrat în apartamentele în bloc au urcat în medie cu 6,11% faţă de trimestrul anterior, dar şi în Timişoara (+4,90%), Cluj-Napoca (+4,27%), Braşov (+3,62%) şi Constanţa (+2,26%). În Bucureşti, creşterea a fost mai moderată, de 1,82%, dar per total, ritmul de creştere din majoritatea oraşelor a fost mai semnificativ în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru”.

De asemenea a fost anunțată și situația sectoarelor Capitalei. Astfel, cinci din șase au înregistrat creșteri în al doilea trimestru din 2017 în ceea ce privește tipul de proprietăți precizat mai sus. Sectorul 3 conduce acest clasament al creșterilor, iar în sectorul 1 este singurul care a înregistrat  o scădere, deși mică, de -0,09.

Președintele ANEVAR, pe numele lui Daniel Manațe, nu ezită să facă declarații despre acest eveniment și anunță că a analizat deja 8 trimestre, iar informații în plus pot fi găsite pe site.

„Am publicat deja, chiar pe prima pagină a site-ului www.anevar.ro, indicele imobiliar trimestrial extras din BIG, începând cu data la care am dat startul Bazei Imobiliare de Garanţii, respectiv 1 iulie 2015. Astfel, avem deja 8 trimestre pe care le-am analizat, iar pe site puteţi găsi, ca informaţie publică, graficele de evoluţie pentru principalele oraşe din România, pentru cele şase sectoare ale Bucureştiului, precum şi la nivel naţional. Vom actualiza aceste grafice în fiecare trimestru de acum înainte, într-o încercare de a veni în sprijinul tuturor actorilor de pe piaţa imobiliară din România cu un plus de transparenţă şi o perspectivă mai clară a evoluţiei acestui sector”, a declarat președintele ANEVAR.

Articol susținut cu sprijinul SC. Bucegi Invest SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *