Skip to content
Economie Societate

Veste bună pentru furnizorii de energie și gaze: ANRE va percepe o taxă anuală de 2%

Cifra de afaceri a furnizorilor și traderilor de energie electrică și gaze naturale care va fi supusă taxei anuale de 2% percepută de ANRE, majorată de 20 de ori, de la 0,1%, prin OUG nr. 114/2018 adoptată la finalul anului trecut, nu va include cheltuielile, incluse în prețurile de vânzare, cu achiziția de energie și gaze ca marfă direct de la producători, cu serviciile reglementate de distribuție, transport, înmagazinare, sistem și tranzacționare și nici taxa de cogenerare și accizele facturate clienților finali.

De asemenea, furnizorilor de gaze care au și calitatea de producători, dintre care cei mai importanți sunt Romgaz și OMV Petrom, li se va scădea din baza de impunere a taxei ANRE de 2% pe cifra de afaceri valoarea redevențelor plătite statului pe gazele extrase, anunță profit.ro.

„Cifra de afaceri (ca bază de impunere pentru taxă – n.r.) a furnizorilor/traderilor nu include contravaloarea cheltuielilor efectuate cu serviciile aferente distribuției, serviciile aferente transportului, serviciile aferente înmagazinării, serviciile de sistem, serviciile de administrare a piețelor centralizate, contribuția de cogenerare și acciza facturate către clienții finali, achiziția de energie electrică/gaze naturale ca marfă. Cifra de afaceri a furnizorilor de gaze naturale care au și calitatea de producători de gaze naturale nu include contravaloarea redevenței petroliere calculată și datorata de aceștia în baza Legii petrolului nr. 238/2004”, se arată în proiectul de metodologie ANRE privind calculul și stabilirea taxei de 2%, proiect revizuit după discuții cu operatorii din piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *