Skip to content
Politică

Veste bună pentru Mihnea Costoiu. Ce au decis judecătorii ÎCCJ

www.ebihoreanul.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis joi definitiv ridicarea parțială a sechestrului pe care anchetatorii l-au dispus pe numele fostului ministru Mihnea Costoiu.

Decizia de ridicare parțială a sechestrului este luată în cazul dosarului privind concesionarea bazei sportive „Cutezătorii”, informează Agerpres.

„Admite contestaţia formulată de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin împotriva ordonanţei nr. 458/P/2017 din data de 20 martie 2018 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Desfiinţează, în parte, ordonanţa contestată şi dispune înlăturarea dispoziţiilor privind luarea măsurii asigurătorii a sechestrului instituit asupra: – cotei părţi de 1/2 din imobilul situat în …., în suprafaţă construită de 225,59 mp, împreună cu suprafaţa de 25,6 mp cota de teren aferent, activ cunoscut sub denumirea …., înscris în Cartea Funciară nr. …. a OCPI Gorj – BCPI Târgu Jiu; – cotei părţi de 1/2 din imobilul situat în …., constând în apartament cu 4 camere şi dependinţe, în suprafaţă utilă de 78,48 mp, împreună cu suprafaţa de 13,25 mp, constând în suprafaţă balcon şi 21 mp cotă teren aferent locuinţei, imobil înscris în Cartea Funciară nr. …. a OCPI Gorj – BCPI Târgu Jiu. Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţei contestate. Definitivă”, scrie în minuta deciziei.

Totodată, judecătorii au decis și revocarea controlului judiciar ce fusese impus de către procurori pe numele lui Mircea Costoiu.

„În temeiul art. 348 alin. 1 Cod procedură penală, raportat la art. 207 alin. 5 şi 7 Cod procedură penală, revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin (….). Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, este precizat în decizia instanței.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat pe data de 27 martie că Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, la momentul respectiv Costoiu fiind secretar de stat în cadrul Ministerului Educației Naționale, mai adaugă sursa citată.

„În perioada martie – septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia ‘Dinu Pescariu’ un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului”, susținea DNA la vremea respectivă.

Procurorii au susținut că documentul a fost încheiat în contextul în care Ministerul Educației Naționale dăduse în judecată Fundația „Dinu Pescariu”  pentru rezilierea contractului, susținând totodată că situația creată prin semnarea actului adițional trebuia să oprească procesul în care MEN solicitase încetarea contractului de locațiune.

„Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009 – martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia ‘Dinu Pescariu’ de 945.000 euro (9.000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009 – martie 2018)”, susținea DNA.

La momentul respectiv, procurorii au cerut instituirea sechestrului asigurator în cazul mai multor bunuri ale inculpatului și au trimis dosarul spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, mai adaugă sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *