Skip to content
Politică

Veste bună pentru milioane de șoferi. Deputați PSD cer eliminarea unei taxe controversate

Ordonanță de urgență contestată de trei deputați ai Partidului Social Democrat. Aceștia cer abrogarea legii pentru că ar fi discriminatorie și nu ar aduce bani la bugetul de stat.

Un proiect depus de trei deputați PSD prevede eliminarea ordonanței de urgență prin care timbrul de mediu pentru autovehicule s-ar fi utilizat ca venit pentru finanțarea programelor pentru protecția mediului de către Adminstrația Fondului pentru Mediu, informează gandul.ro.

„Această taxă este inechitabilă şi discriminatorie, cetăţenii români fiind discriminaţi. În ultimii ani această taxă a suferit multe schimbări ale formulei de calcul, principiul «poluatorul plăteşte» fiind prea puţin respectat”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Potrivit deputaților care au propus abrogarea ordonanței, după introducerea taxei privind timbrul de mediu pentru autovehicule, vânzările de autoturisme second-hand au crescut, iar cererile pentru mașini noi au scăzut.

Inițiatorii proiectului de abrogare consideră că măsura va avea un impact pozitiv asupra bugetului naţional, iar impozitele locale ar avea de câștigat.

„Asemenea taxei de primă înmatriculare, taxei de poluare şi taxei pentru emisiile poluante, timbrul de mediu constituie o încălcare a dispoziţiilor Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, fiind nelegală, discriminatorie şi îngrădeşte dreptul la libera circulaţie a mărfurilor în interiorul Uniunii Europene”, mai scriu iniţiatorii acestui proiect.

Timbrul de mediu reprezintă suma datorată de către contribuabili pentru emisiile provenite de la autovehiculele destinate transportului de persoane și de la cele destinate transportului de mărfuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *