Skip to content
Politică

Veste bună pentru românii din străinătate care vor să voteze prin corespondenţă

Începând de astăzi, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la alegerile parlamentare se pot înscrie în Registrul Electoral.

Astfel, aceștia vor putea vota fie la secțiile organizate în apropiere de domiciliul lor, fie prin corespondență, informează un comunicat al PNL diaspora trimis, vineri, PSnews.ro.

Pentru a se înscrie în Registrul Electoral, românii din Diaspora trebuie să transmită prin poştă ori să depună la misiunea diplomatică sau oficiul consular o cerere care să cuprindă  numele, prenumele, codul numeric personal însoțită de o copie a actului de identitate sau a pașaportului, precum şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine. Documentele vor fi transmise Autorităţii Electorale Permanente de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare, după caz, în termen de 24 de ore de la primire. Termenul limită de depunere a documentelor este până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale. Așadar, există un interval generos de timp în care concetățenii din străinătate se pot asigura că își vor exercita dreptul constituțional la vot în condiții normale.

De asemenea, pentru a se evita aglomerația și cozile în ziua votului, Autoritatea Electorală Permanentă va cere oficial Guvernului să deschidă o secţie de vot în localitățile de unde va primi cel puțin 100 de cereri de înscriere în Registrul Electoral.

„Partidul Național Liberal nu a uitat evenimentele petrecute în toamna lui 2014, umilința provocată votanților din Diaspora de către guvernul de atunci și nici rolul jucat de către românii din străinătate în alegerea primului președinte liberal al României. De aceea ne-am făcut din Legea votului prin corespondență un proiect de suflet”, a declarat co-președintele PNL Diaspora Victor Ionescu.

În egală măsură, PNL Diaspora consideră că măsurile gândite de către autorități pentru organizarea procedurii de votare din străinătate nu sunt suficiente fără o popularizare corespunzătoare în rândul cetățenilor.

„Vom face apel către toate autoritățile competente: guvern, misiuni diplomatice, lideri politici și cei ai societății civile, să popularizeze cât mai mult noile proceduri în rândul românilor din Diaspora. Comunicarea online este esențială, deoarece informațiile pot fi propagate instant și ating un număr mare de oameni”, a conchis Victor Ionescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *