Skip to content
Politică

Veste proastă pentru Băsescu. Află ce s-a întâmplat în dosarul cu Firea

Veste proastă pentru fostul preşedinte al României Traian Băsescu răsuflă uşurat, pentru moment. Află ce s-a întâmplat în dosarul cu primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a infirmat rechizitoriul în dosarul în care Firea îi făcuse plângere penală pentru ameninţare şi şantaj. Cu alte cuvinte, procurorul general Augustin Lazăr (cel care şi-a pus semnătura pe hotărârea de infirmare) arată, astfel, că rechizitoriul era prea subţire. Amintim că rechizitoriul fusese întocmit de către Adina Petrescu, fost procuror DNA. Vestea proastă pentru Băsescu este aceea că rechizitoriul ar putea fi refăcut într-o formă mai solidă, care să îi crească şansele de condamnare.

Redăm mai jos comunicatul integral al PICCJ, publicat, joi, pe site-ul propriu:

„Având ca obiective atât comunicarea publică transparentă, cât şi respectarea caracterului nepublic al urmăririi penale, în contextul vehiculării în mass-media a unor informaţii referitoare la soluţia dispusă de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică în dosarul privind plângerea formulată de doamna Gabriela Firea (fost senator) împotriva fostului preşedinte al României, domnul Traian Băsescu, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de ameninţare, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Prin ordonanţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, din 27 iulie 2016, examinându-se din oficiu, conform dispozițiilor art. 64 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară (republicată), legalitatea rechizitoriului s-a dispus infirmarea soluţiei dată în dosarul menţionat anterior.

Prin rechizitoriul emis de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică, verificat sub aspectul legalității și temeiniciei de către procurorul –  șef de secție (Camelia Sutiman – n.r.), la 21.07.2016, s-a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, în formă continuată (2 acte materiale).

În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigențele în materia conținutului rechizitoriului și standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanță, impuse de jurisprudenţa în materie şi practica Curții Europene a Drepturilor Omului, rezultând astfel faptul că nu au fost respectate prevederile art. 328 alin. (1) teza I coroborat cu art. 286 alin. (2) lit. c) C.pr.pen., cu referire la dispozițiile art. 1, alin. (2), art. 8, art.10 C.pr.pen., art. 6 paragraful (3) lit. a) din CEDO, art. 6 din Directiva 2012/13/UE.

Ca urmare a infirmării soluției inițiale dispuse de procurori, cercetările urmează a fi reluate de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru clarificarea acuzațiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei. Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport și de doctrina și jurisprudența în materie, pentru a adopta o soluție legală și temeinică în cauză”.

Ordonanţa de infirmare poate fi vizualizată AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *