Veste proastă pentru România de la FMI

Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea privind creşterea economică a României la 2,4% anul acesta, faţă de un avans de 2,8% anticipat în luna iunie, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marţi.

Pentru 2015, prognoza FMI a rămas neschimbată, 2,5%.

Inflaţia anuală este estimată la 2,5% în decembrie, faţă de o proiecţie de 3,5% anticipată în precedenta ediţie a raportului din aprilie.

FMI a îmbunătăţit prognoza privind deficitul de cont curent, la 1,2% din PIB anul acesta şi 1,8% din PIB anul viitor. Estimările anterioare indicau un deficit de 1,7% şi respectiv 2,2% din PIB.

Rata şomajului este antipată să scadă uşor, de la 7,3% anul trecut la 7,2% în 2014 şi la 7,1% în următorul an.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele primului semestru, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%.

In semestrul I, produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează să acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Guvernul anticipează un avans economic de 2,5% anul acesta, după o expansiune de 3,5% în 2013.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: