Veștea: Sper ca rectificarea bugetară să acopere sumele proiectelor în derulare

Veștea - media.pnl.ro
Sursa foto: media.pnl.ro

Adrian Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și-a exprimat, luni, într-o conferință de presă ținută la Bistrița, speranța că, la prima rectificare bugetară, se va reuși acoperirea unei părți semnificative din datoriile acumulate pe programele gestionate de ministerul său.

Veştea a precizat că a fost nevoit să ia bani de la PNDL, Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, precum şi de la programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, pentru a acoperi restanţele Companiei Naţionale de Investiţii, al cărei buget era epuizat la mijlocul anului.

„În ceea ce priveşte programele pe care noi le derulăm ca Minister al Dezvoltării, pe PNRR eu cred că suntem aproape la zi, poate avem câteva săptămâni. Deconturile, foarte adevărat, nu sunt sume foarte mari pe care le avem în prezent în decontare – vorbim de studiile de fezabilitate şi de documentaţii, adică de sume foarte mici. Pe programele naţionale de dezvoltare locală, PNDL 1 şi PNDL 2, suntem la nivelul lunii august, deci avem o lună întârziere. Sperăm ca zilele următoare, dacă vom avea alocată suma necesară, să ajungem la zi atât pe ‘Anghel Saligny’, cât şi pe cele două programe de dezvoltare locală. De asemenea, pe Compania Naţională de Investiţii, în momentul în care am ajuns ministru, şi vorbim de data de 15 iunie, întregul buget era epuizat, am făcut rectificări în cadrul bugetului propriu pe care l-am avut, am luat bani de la alte axe de finanţare, de la PNDL, de la ‘Anghel Saligny’, de la programele cu risc seismic care nu erau într-un grad foarte mare de implementare şi atunci sper ca la prima rectificare pe care o vom avea să reuşim să acoperim o mare parte din sumele restante”, a explicat ministrul Dezvoltării.

Adrian Veştea spune că a cerut la rectificare, într-o primă etapă, 1,5 miliarde de lei, dar estimează că suma de plată până la finalul anului va fi de patru ori mai mare.

„Noi am cerut într-o primă etapă, centralizând toate proiectele pe care le avem, un miliard jumătate (de lei – n.r.) pentru facturile existente. Sperăm ca, văzând cam care este rata pe care urmează să primim facturi în perioada următoare, vom ajunge undeva la aproximativ 6 miliarde până la finele acestui an”, a mai spus ministrul Veştea.

Ministrul Dezvoltării a efectuat, luni, o vizită în municipiul Bistriţa, alături de primarul Ioan Turc, la câteva din şantierele finanţate prin programele ministerului său.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: