Skip to content
Politică

Vești bune de la BNR: griza din Grecia nu ne afectează moneda

Românii nu au de ce să-şi facă griji că moneda naţională va slăbi foarte mult în raport cu euro. Banca Naţională a decis să aplice politici monetare mai prudente în această perioadă dacă fluctuaţiile cursului euro-leu sunt destul de puternice.

Leul a rezistat bine crizei din Grecia, de două zile se apreciază, în condiţiile în care analiştii economici din UE îi cântau prohodul spunând că forintul unguresc şi leul românesc vor fi cele mai afectate monede.

Banca Naţională a cotat ieri un euro cu 4,4685 lei, în scădere cu 5 bani faţă de marţi. Analiştii mai multor bănci locale au suspectat că evoluţia surprinzătoare a cursului leu-euro are legătură cu intervenţia BNR, care doreşte să apere nivelul de 4,50 lei/euro pentru a limita volatilitatea ridicată pe termen scurt.

Finanţarea de la „mame” e mică

Băncile cu capital elen nu sunt dependențe de băncile-mamă. „Liniile de finanțare de la băncile-mamă reprezintă 27% din totalul pasivului lor, majoritatea finanțărilor au maturitatea de peste un an”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, un raport ING arată că finanţările care veneau de la „mamele” din Grecia ar putea fi înlocuite cu 2,5 miliarde de euro de la stat, în caz de nevoie.

Nu există bănci greceşti în România. Toate sunt bănci româneşti cu capital grecesc. În primele 5 bănci ale sectorului bancar local nu e niciuna cu capital grecesc. Avem însă două asemenea bănci în top 10 sector bancar” , a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de jurnalul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *