Vești bune pentru beneficiarii programelor Start-Up Nation și Construct Plus. Precizările ministrului Economiei

Ștefan-Radu Oprea
Ștefan-Radu Oprea / Puterea Știrilor

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a vorbit în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor” despre proiectele pe care ministerul le are în acest an. Acesta s-a referit la programul Construct Plus.

„Este o schemă de ajutor de stat multianuală – 4 ani de zile, 150 de milioane de euro buget multianual total 600 de milioane de euro, pentru că mergem pe un regulament european care permite ca și sumă maximă 150 de milioane la nivel național. Sunt activități care se pot desfășura și în zonele mai puțin dezvoltate ale României și veți vedea în ghidul pe care îl găsiți pe site-ul Ministerului Economiei Antreprenoriatului și Turismului. Veți vedea că există un criteriu care încurajează dacă ne așezăm cu afacerea cu capacitatea de producție într-o zonă mai puțin dezvoltată a României. Dar este un lucru pe care îl încurajăm pentru că aceste două industrii, cea agroalimentară și cea a materialelor de construcții, pot merge în aceste zone.

Imaginați-vă că dacă ne raportăm la o altă industrie care produce 6-8% din PIB-ul României, industria de IT, ei sunt concentrați cu precădere în zona centrelor universitare București, Iași, Cluj, Timișoara, acolo unde sunt dezvoltate localitățile, zonele respective, dar mai ales competențele în jurul universităților, cu materialele de construcții, cu procesarea produselor agricole agroalimentare. Putem să mergem și în zone care sunt mai puțin dezvoltate ale României și este un lucru la care eu nu țin foarte mult”, a spus Ștefan-Radu Oprea.

Ministrul a mai precizat că vorbim despre o sumă de 150 milioane de euro în anul 2024.

„150 de milioane de euro anul acesta, partea de cofinanțare din partea statului român, prin această schemă de ajutor de sprijin. Sigur, banii investiți vor fi mult mai mulți, pentru că noi acordăm un ajutor cu intensitate maximă de 50 de milioane de euro, dar se ține cont și de schema și de intensitate a ajutorului de stat maximă care este reglementată printr-o hotărâre de guvern, în conformitate cu regulamentul european pe regiuni de dezvoltare.

Ca și condiții, trebuie să aibă obiect principal de activitate în codurile CAEN, care sunt în domeniul materialelor de construcții și care sunt în anexa ordonanței de urgență. Ordonanța s-a transformat deja în lege, a fost votată și în Camera Deputaților săptămâna trecută sau acum 2 săptămâni și vrem să deschidem aplicația pe 11 martie astfel încât timp de o lună de zile să poată să fie depuse proiectele și apoi să intrăm în program pe partea de selecție, înscrierilor. Înscrierile vor dura 30 de zile.

Timp de 30 de zile pot depune proiectele. Nu este principiul primul venit, primul servit. Deci pe toată această perioadă pot fi depuse proiecte, va fi partea de selecție și partea de semnare de acorduri de finanțare. Vrem ca până la jumătate anului să fim gata, ca deja să putem vedea rezultatele și începutul activității. Încă de anul acesta mai avem o schemă de ajutor de stat la care lucrăm în acest moment. La ghid și la ordonanță, la toate normele, cea pentru industria prelucrătoare am gândit pentru că avem o capacitate administrativă limitată”, a spus ministrul.

Când va fi publicat ghidul

Radu Oprea a mai precizat că ghidul aplicantului va fi disponibil începând cu luna martie.

„În cursul lunii martie vrem să publicăm și ghidul în oricum va fi în transparență cele două proiecte sau a 2-a adem cam cele două proiecte să meargă în tandem să reușim să încheiem cele două proiecte până în toamnă, astfel încât să fie to să fie timp și pentru implementare. Mai mult decât atât, ne adresăm și antreprenorilor. Continuăm Start-up Nation, este un program de succes. Am făcut indicatorii de performanță pe prima ediție și pe a 2-a ediție pentru că am vrut să văd dacă banii cheltuiți de statul român se reîntorc către statul român și dacă companiile care au fost înființate prin Start-Up Nation sunt active în piața din România.

Am integrat trei baze de date cea de la Registrul Comerțului, de la Ministerul Finanțelor Publice și de la Ministerul Muncii și pot să vă spun că prima ediție, 5 ani de zile, 91,5% dintre companii sunt active, că sunt companii care au astăzi și 200 de angajați care fac performanță. Sunt companii care au devenit companii solide în economia românească, că programul prima ediție a avut o rentabilitate de 155% pe un calcul minim cu 1% impozit pe cifră de afaceri și cu impozitul pe salariul minim, deși este evident dacă ai 200 de angajați că nu sunt plătiți cu salariul minim pe economie toți lucrătorii din acea companie, dar în aceste condiții minimale rentabilitate este de 155% asta înseamnă că statul român a recuperat investiția făcută.

Drept urmare trebuie să facem un nou program Start-up Nation, dar ne dorim să îl începem pe fonduri europene și vă spuneam că lucrăm împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, notificăm Comisia Europeană ca să putem să demarăm cât mai rapid și această nouă ediție.

Avem o discuție cu mediul de afaceri dacă cei 200.000 lei cu care am demarat programul Start-Up Nation în 2018 în prima ediție trebuie să rămână în aceeași sumă, pentru că totuși în acest interval de timp a existat inflație și dacă ar trebui să o mai mărim sau nu. Dar eu cred că e corect să avem acest dialog cu consultanții, cu antreprenorii, așa cum am făcut de fiecare dată, astfel încât să găsim împreună cea mai bună soluție. Însă acum etapa cea mai importantă este să obținem acordul Comisiei Europene”, a spus Radu Oprea.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: