Skip to content
Politică

Veşti bune pentru cei cu pensii private. Cum s-a modificat legea

Veşti bune pentru persoanele care contribuie sau beneficiază de pensii private. Cum s-a modificat legea în acest domeniu.

Într-un comunicat trimis, vineri, PSnews.ro, Gabriela Firea (purtătorul de cuvânt al grupului PSD din Senat) anunţă că Senatul a aprobat miercuri o propunere legislativa ce vizeaza modificarea si completarea legislatiei privind pensiile facultative (Legea 204/2006) si fondurile de pensii administrate privat (Legea 411/2006).

Astfel, contractele de societate civila ale fondurilor de pensii private vor putea fi modificate dupa o metodologie stabilita si implementata de Autoritatea de Supraveghere Financiara, respectiv cu majoritatea simpla a participantilor. Se elimina astfel blocajul determinat de prevederile art. 1910, alin. 3 din noul Cod Civil, potrivit carora modificarea contractului de societate era posibila doar cu consimtamantul tuturor asociatilor.

“Intrucat numarul participantilor la fondurile de pensii private variaza intre cateva sute de mii si 2 milioane de persoane, orice modificare a contractelor era practic imposibila”, a precizat senatorul Gabriela Firea.

Pentru protejarea intereselor participantilor la fondurile de pensii care fac opozitie la modificarile contractului de societate, propunerea legislativa stabileste ca acestia pot solicita transferul la un alt fond de pensii administrat privat, in mod gratuit, fara penalitati de transfer. In prezent, in cazul transferului se aplica o penalitate de transfer de cel mult 5% din activul net acumulat in primii doi an de la aderarea la fondul de pensii. Propunerea legislativa, care a fost adoptata cu 66 de voturi pentru, va fi inaintata Camerei Deputatilor, in vederea dezbaterii si aprobarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *