Skip to content
Politică

Vești bune pentru români! Președintele a aprobat încă o zi liberă pentru 2016

Începând cu anul 2016, românii vor avea o nouă sărbătoare naţională. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, marcată anual pe 19 februarie. A fost iniţiată ca o „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuşi de către statul român, potrivit realitatea.net.

Data de 19 februarie a fost aleasă întrucât este şi ziua naşterii sculptorului român.

Legea prevede că, pe 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, în judeţul Gorj şi a absolvit, în 1902, Şcoala de bellearte din Bucureşti. La scurt timp, în 1906, îşi expune lucrările pentru prima oară la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d’Automne din Paris.

Astfel, românii vor avea 14 zile libere în 2016, opt dintre ele fiind sărbători religioase. Doar opt din cele 14 zile libere vor cădea în cursul săptămânii.

Anul Nou – 1 ianuarie – vineri- 2 ianuarie – sâmbătă

Ziua Unirii – 24 ianuarie – duminică

Ziua lui Brâncuși – 19 februarie – vineri

Paştele – 1 mai – duminică – 2 mai – luni

Ziua Internaţională a Muncii – 1 mai – duminică

Rusaliile – 19 iunie – duminică – 20 iunie -l uni

Adormirea Maicii Domnului – 15 august – luni

Sfântul Andrei – 30 noiembrie – miercuri

Ziua Naţională a României – 1 decembrie – joi

Crăciunul – 25 decembrie – duminică – 26 decembrie – luni

3 comentarii la “Vești bune pentru români! Președintele a aprobat încă o zi liberă pentru 2016

  1. Dupa ce a aprobat anterior Ziua Limbii Maghiare dar a respins proiectul prin care Avram Iancu era declarat erou al neamului romanesc, eu cum sa apreciez asta ???

  2. P.S.
    Sarbatorim noi ziua lui Brancusi, doar ca operele lui se cam darama pe noi ! Unele dintre ele, am vazut intr-un reportaj TV, se afla la loc de cinste si in mare siguranta in… cotetul unor pasari din ograda unui nene. O fi bine asa, nea Iohannis ? Sau e important doar ca mai are romanul o zi de mici si bere in plus ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *