Vești bune pentru sutele de mii de păgubiți RCA ai Euroins și City Insurance

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Sutele de mii de păgubiți din falimentele Euroins și City Insurance vor beneficia de plata mult mai rapidă a despăgubirilor, în viitorul apropiat. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), instituția care se ocupă despăgubirea creditorilor de asigurări, va putea accesa, în premieră, credite bancare, pentru a plăti mai rapid daunele. În plus, procedura de instrumentare a dosarelor va fi externalizată către asigurători sau firme specializate, având în vedere că personalul FGA este mult subdimensionat raportat la numărul de dosare pe care îl gestionează în acest moment.

„Este o dublă problemă. Dar, da, este o problemă operațională… Este o responsabilitate nu numai a FGA ci a tuturor celor implicați, inclusiv a noastră, de a găsi soluții pentru ca termenul de plată pentru cei care au fost victimele unui eveniment rutier și care au fost beneficiarii unei polițe RCA să fie unul rezonabil.”, a declarat, pentru Economica, Sorin Mititelu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru sectorul asigurărilor.

Conform sursei citate, dacă Fondul se va baza exclusiv pe contribuțiile pe care firmele de asigurare rămase în piață le plătesc lunar, procesul de despăgubire a tuturor celor care au depus până acum cereri de plată ar dura 4-5 ani. Amintim că, în prezent,firmele de asigurare plătesc un total de 7% din Primele Brute Încasate (PBI) către FGA, procentul fiind mai mult decât dublat după falimentul Euroins. Măsura se pare, însă, că nu a fost suficientă pentru a face plățile într-un timp rezonabil. În total FGA a recepționat circa 500.000 de dosare în urma celor două falimente (peste 256.000 la City Insurance și peste 220.000 la Euroins), sub jumatate rezolvate deocamdată.

În acest context, ASF analizează două schimbări importante în funcționarea FGA, ambele în premieră. Una dintre acestea a fost propusă chiar de FGA. „Pe un plan se are în vedere introducerea în activitatea FGA a posibilității de a externaliza instrumentarea dosarelor de daună. Este un demers inițiat de reprezentanții Fondului, este la noi în analiză și, la un moment dat, vom lua o decizie în acest sens. Pentru că astăzi, capacitatea de procesare ete undeva la 10.000 de dosare pe lună. Este prea puțin față de volumul actual de dosare. Deci, da, în direcția aceasta mergem. În ceea ce privește detaliile externalzării, sunt și firme specializate, dar cei care au cele mai mari capacități de procesare sunt chiar asigurătorii”, ne-a declarat Sorin Mititelu.

Vicepreședintele ASF: Nu va fi nevoie de garanția statului pentru împrumuturi. Riscul într-o tranzacție cu FGA este cvasisuveran

În ceea ce privește resursele financiare ale Fondului, vicepreședintele ASF arată că, pentru a se împrumuta, FGA nu are nevoie de garanția statului sau de alte garanții, cu excepția veniturilor din contribuțiile asigurătorilor.

„A doua problemă este legată de termenul de plată. Avem o sursă de finanțare (nr: contribuțiile asigurătorilor), dar este o sursă care poate fi mobilizată într-o perioadă lungă, adică 4-5 ani pentru a putea acoperii obligațiile deja constatate și confirmate. Este o responsabilitate nu numai a FGA ci a tuturor celor implicați, inclusiv a noastră, de a găsi soluții pentru ca termenul de plată pentru cei care au fost victimele unui eveniment rutier și care au fost beneficiarii unei polițe RCA să fie unul rezonabil. Termenul de 4-5 ani nu este, totuși, un termen rezonabil. Legea de funcționare în baza căreia funcționează FGA oferă posibilitatea identificării altor surse de finanțare în piață. De fapt, logica este să atragi o sursă de finanțare care să îți ofere capacitatea de plată într-un termen mai scurt bazându-te pe o sursă de finanțare care poate fi mobilizată pe termen mai lung. Analizăm, în momentul de față, posibilitatea de mobilizarea a unor astfel de surse financiare, în principal prin împrumut bancar de pe piața locală. Nu este nevoie de garanția statului pentru că sursa veniturilor FGA este certă, anume contribuțiile. Aș spune că riscul într-o asemenea tranzacție este unul cvasisuveran, oarecum similar cu cel al garanției date de Ministerul Finanțelor”, ne-a explicat Sorin Mititelu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL