Skip to content
Politică

Vești proaste pentru bucureșteni! Ce surpriză pregătesc RADET și ELCEN

Chiar dacă traversăm o perioadă în care temperaturile au scăzut cu mult sub zero grade Celsius, Electrocentrale Bucureşti propune o majorare cu aproape 20% a tarifului apei de adaos. Pe de alta parte, RADET a cerut încă din vară scumpirea apei calde. Iar toate aceste costuri vor fi suportate, direct sau indirect, tot de cetăţeni.

Electrocentrale Bucureşti, producătorul de energie termică al Capitalei, a solicitat RADET să plătească mai mult cu 19% pentru apa de adaos, necesară la transportul energiei termice.

În 2015, ELCEN a utilizat aproape nouă milioane de metri cubi – apă de adaos, în valoare totală de peste 44 de milioane de lei. Iar acum se cere majorarea cu aproape un leu a preţului pe metrul cub. Depinde însă de rezultatul negocierilor care se poartă acum cu Regia de Termoficare.

De cealaltă parte, şi RADET-ul a cerut o majorare a preţului energiei termice. Încă din vară, la Primăria Capitalei a fost depusă documentaţia de aprobare a creşterii preţurilor pentru căldură şi apă caldă, iar consilierii municipali urmează să ia o decizie în acest caz.

„Noi am depus o documentatie pt avizarea unui nou tarif. Solicitarea noastra de reasezare a tarifului ar fi de 17,55%. Pentru noncasnic, procentul e de 24,9%”, conform RADET. Ceea ce ar însemna o majorare cu aproximativ 30 de lei a facturilor pentru cetăţeni şi de până la 80 de lei pentru agenţii economici.

Toate costurile de producţie, transport şi distribuţie a căldurii şi apei calde sunt suportate în totalitate de populaţie. Fie direct, prin plata facturilor de energie termică, fie indirect, prin achitarea de taxe şi impozite. Şi tot populaţia suportă pierderile din reţea, care depăşesc în anumite cazuri chiar şi 30%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *