Skip to content
Politică

Vești proaste pentru pacienți: cardul de sănătate face din nou probleme

Cardul de sănătate face din nou probleme.

Timpul de așteptare pentru acordarea serviciilor medicale a fost, din nou, prelungit din cauza sistemului pentru cardul de sănătate, ce prezintă erori şi este operat cu dificultate.

Astfel, sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este indisponibil, luni, de la ora 9.00, din cauza „unor probleme tehnice de comunicatie intre unele componente ale sistemului”, a anuntat Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, potrivit News.ro.

„Pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor vor putea fi efectuate in modul offline”, precizeaza CNAS. De asemenea, serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim 72 ore lucratoare calculate de la ora zero a zilei urmatoare datei prestarii serviciului, conform prevederilor legale in vigoare”.

Un sondaj online realizat recent de Colegiul Medicilor Bucuresti arata ca sistemul cardului de sanatate se blocheaza de 1-3 ori pe saptamana, iar defectiunea dureaza doua ore, consecintele majore fiind scaderea numarului de pacienti consultati si validarea partiala a serviciilor.

Atat de grave sunt problemele incat procurorii DNA s-au sesizat si au inceput o ancheta din care a reiesit ca s-ar fi cheltuit sume uriase cu asistenta tehnica in urma unor contracte semnate direct, fara licitatii. Vasile Ciurchea si Irinel Popescu, fosti presedinti ai CNAS au fost pusi sub acuzare pentru abuz in serviciu, iar DNA sustine ca au prejudiciat statul cu aproape 17 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *