Skip to content
Sport

Vezi câte zile libere avem în minivacanţa de Crăciun şi Revelion. O nouă sărbătoare naţională pentru români

În perioada Sărbătorilor de iarnă din acest an, unii salariaţi vor beneficia doar de două zile libere legale: în prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie şi în prima zi de anul viitor, pe 1 ianuarie. Cei care vor fi nevoiţi să lucreze au însă dreptul la compensaţii din partea angajatorilor.

În altă ordine de idei, legiuitorii pregătesc o nouă zi de sărbătoare naţională, care nu va fi şi zi liberă: 9 mai, proclamarea Independenţei României.

Prima şi a doua zi de Crăciun (25 şi 26 decembrie), precum şi 1 şi 2 ianuarie sunt, în baza Codului muncii, zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
În aceste zile, salariaţii cu program de lucru obişnuit, de luni până vineri, vor primi liber de la angajatori. Totuşi, de data asta, sărbătorile de iarnă vor aduce doar două zile libere în plus, din moment ce 26 decembrie şi 2 ianuarie pică sâmbăta.

În acest an, salariaţii au beneficiat de timp liber pe 1 şi 2 ianuarie (care au picat joi şi vineri), în a doua zi de Paşte (luni, 13 aprilie), pe 1 mai (vineri) şi în a doua zi de Rusalii (luni, 1 iunie). Prima zi de Paşte (12 aprilie) şi prima zi de Rusalii (31 mai) au picat în zile de duminică, iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) – într-o zi de sâmbătă. Unii români au mai avut liber pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei (luni) şi de 1 Decembrie, Ziua Naţională (marţi).

Anumite categorii de salariaţi trebuie să se prezinte la muncă şi în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă în acest caz se acordă compensaţiile impuse de lege.

Este vorba mai întâi de unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, ce vor funcţiona în baza unor programe de lucru adecvate. „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, scrie în Codul muncii.
Excepţie vor face, de asemenea, locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Pentru aceste categorii de salariaţi, angajatorii vor fi obligaţi să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Iar dacă acest lucru nu va fi posibil din motive justificate, atunci „salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, după cum se arată în actul normativ amintit.

Angajatorii care nu vor respecta legislaţia muncii în ceea ce priveşte acordarea liberelor legale sau a compensaţiilor pentru munca în aceste zile vor risca să primească amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit recent că, în cazul angajatorilor care se ocupă în centrele comerciale cu vânzarea cu amănuntul a produselor nealimentare, chemarea la muncă a salariaţilor în liberele legale este posibilă doar cu acordarea compensaţiilor impuse de lege.

Declararea zilei de 9 Mai – Ziua Proclamării Independenţei României ca zi de sărbătoare naţională se află în atenţia Camerei Deputaţilor, pentru adoptare, după ce a fost respinsă în 2013 de Senat.

Aşa cum reiese din forma amendată a proiectului de lege, 9 mai va fi declarată sărbătoare naţională, însă nu va fi şi zi liberă pentru salariaţi. Cu această ocazie, Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi centrale şi locale vor organiza manifestări publice.

În forma iniţială, propunerea legislativă făcea referire la ziua de 10 mai, însă aceasta a fost schimbată cu 9 mai „pentru respectarea adevărului istoric”, aşa cum s-a motivat în raportul depus de Comisia pentru muncă şi protecţie socială.
În primăvară, parlamentarii au declarat ziua de 10 mai ca sărbătoare naţională, precizează alba24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *